Drömmer om proffslir. Syskonen Aleksandra och Emilia spelar handboll för Tumba. Foto: Linda Gren

Världens största handbollscup – i Söderort

Rop, applåder och busvisslingar. Tusentals unga har tagit över Gubbängsfältet. Vi pratar såklart om Eken cup, världens största handbollsturnering på gräs. Vi gjorde ett snabbt nedslag för att kolla med ung och gammal: vad är grejen med handboll?

  • Publicerad 09:34, 19 jun 2018

Iiiiiiiiiiii! Ljudet från Krister Bromans visselpipa skär öronbedövande ur högtalarna, och dånar ut över fältet. Matchen är över, en av de 1 600 som spelas under fyra dagar i Gubbängen. Att Krister sitter i ett torn och blåser på och av varje match centralt, är en av de saker som gör Eken cup unik. Annars sköts tidtagningen vid varje enskild spelplan.

Spelschemat är utbrett framför honom; analogt och på papper, totalt 440 lag. Inga paddskärmar här inte.

– Numera får jag dem i alla fall utskrivna digitalt. Fram till för tio år sedan skrev jag allt för hand, berättar handbollsveteranen.

Det här har han gjort sedan Eken cups begynnelse, vilket gör årets upplaga till den 43:e med honom vid mikrofonen. Många brukar säga att det inte vore en äkta cup utan den före detta elitseriedomaren vid det verbala rodret.

– Det här är en reko sport utan filmande. Jag är uppvuxen i Eriksdalshallen så för mig har det alltid varit handboll som gäller, säger 72-åringen, som själv lagt bollen på hyllan sedan länge.

Invandring har fått ovanliga sporten att växa i Stockholm

Gubbe i Gubbängen. Veteranen Krister Broman har snackat högt om Eken cup i 43 år. Foto: Linda Gren

Bakom ett mål sitter syskonen Aleksandra och Emilia i var sin fällstol och tittar på en match med pappa, som tagit ledigt från jobbet för döttrarnas turnering. De har varit här i dagarna tre för IFK Tumbas räkning och segrarna går ungefär jämnt upp med förlusterna.

– Jag gillar handboll för att det är så mycket kroppskontakt. Man får kämpa hårt och är värd medaljen man får, säger tioåriga Emilia, som redan spelat i tre år, och hunnit förlora en benflisa ur ett finger när hon tog emot en hård pass.

Åttaåriga syrran Aleksandra har lirat i ett år och har än så länge sluppit skador.

– Jag gillar att man får umgås mycket, säger hon, och berättar att handboll är populärt i Tumba, och att det är många kompisar i plugget som spelar.

Båda drömmer om att bli proffs i framtiden, även om Emilia har lite svårt att välja mellan det, och sin nystartade karriär som youtuber.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

StockholmDirekt Comment Policy

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Please read our Comment Policy before commenting.

Polisen glatt överraskad av mystisk man

Nyheter Fattade misstankar när han strök runt polisbilen: "Vafan gör han" Mannen strök runt den tomma polisbilen. Konstaplarna anade oråd och tog sig genast mot bilen – där de blev glatt överraskadesöndag 18/11 8:30

Nu ska bilister också välja elscooter

Nyheter Tre garage öppnar för populära elsparkcyklar Ställ bilen och ta el-scootern. Det hoppas Stockholm parkering och företaget Voi blir effekten av deras nya samarbete.lördag 17/11 8:30