Arv. Helena Chreisti är enhetschef för marknad och pedagogik på Drottningholms slott. Foto: Jonas Månsson

Världsarvet firar FN-dagen med gratis skolvisningar

För att markera FN:s världsarvsdag bjuder Drottningholms slott in till gratis visning för skolklasser 24 oktober. – Det är en viktig dag för oss. Vi tycker det är roligt att få lyfta fram det för skolelever, säger Helena Chreisti, enhetschef för marknad och pedagogik.

  • Publicerad 15:35, 20 okt 2017

Det blir en festlig dag.

På tisdag är det FN-dagen och sedan 2008 också världsarvsdagen. Det firar Drottningholm med särskilda världsarvsvisningar riktade till skolklasser – alldeles gratis.

– I grunden handlar det om att berätta vad ett världsarv är, att det är något som vi gemensamt äger och ska ta hand om för framtiden, säger Helena Chreisti.

Även om visningarna äger rum just på Drottningholm så handlar de om världsarv över hela världen. Inne i slottet finns det också kopplingar till andra världsarv, så som bataljmålningar som visar Karlskrona och en modell i kork av ett tempel i Pompei, som Gustav III köpte in på sin resa i Italien på 1780-talet.

– Det som är unikt med världsarvet Drottningholm är bland annat att kungaparet bor där. Det gör att det blir en levande plats och att slottet och parken fortfarande används för det som det byggdes för från början, säger Helena Chreisti.

I år är det ett tiotal klasser som har anmält att de ska komma på visning, och de spänner mellan första klass till gymnasiet. Tre skolor i Ekerö kommun planerar att komma.

– I år har vi inte behövt tacka nej till någon. Och vi vill förstås att så många som möjligt ska komma, men det är inte det som är målet. Det viktiga är att vi uppmärksammar dagen. Vi brukar pynta med FN-flaggor och ballonger. Det blir en festlig dag, säger hon.

Visningarna är cirka 40 minuter långa och kostar vanligtvis 750 kronor.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Mälarö Tidning har sommarstängt

Nyheter Vi har semester och är tillbaka i början av augusti. Trevlig sommar önskar Mälarö Tidning.onsdag 4/7 13:59

Senaste numret

Gilla oss på Facebook

Följ oss på Twitter