NYTT LABB. KTH och staden inleder ett samarbete med det världsberömda universitetet MIT. Foto: Mimmi Epstein

Världsberömt universitet till Stockholm

En ny satsning ska bidra till en "hållbar stadsutveckling" enligt staden.

  • Publicerad 16:05, 5 mar 2019

Det är det välkända amerikanska universitetet MIT; Massachusetts Institute of Technology (MIT), som ska inleda ett forskningssamarbete i Stockholm. Universitetet har nyligen tecknat en avsiktsförklaring om att driva ett gemensamt forskningslabb kring "hur digital teknik påverkar och förändrar människors liv i urbana miljöer" och tanken är även att Stockholms stad är med och delfinansierar satsningen. Från MIT kommer experter som bland annat forskat mycket kring artificiell intelligens (AI) att vara med i projektet.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

På kommande sammanträde i kommunstyrelsen imorgon väntas satsningen på fem miljoner kronor per år i tre år klubbas. KTH ska också lägga två miljoner kronor per år under samma period.

Förutom pengarna ska även personal från staden vara med i forskningsarbetet med de båda lärosätena och målet är att det ska "bidra till Stockholms utveckling och planering för en långsiktigt hållbar stadsutveckling" och att man ska "utveckla nya och innovativa lösningar" utifrån stadens behov.

Finansborgarrådet Anna König Jerlmyr (M) har haft MIT:s etablering i Stockholm som ett av uttalade målen efter valet och hon är nöjd med det nya samarbetet.

– Det här är något jag har strävat efter i åratal och som nu förverkligas. Forskningssamarbetet mellan Stockholms stad, KTH och MIT stärker huvudstaden ytterligare som en ledande forskningsregion. Vi behöver mer internationella samarbeten mellan världsledande universitet för att kunna attrahera talanger och locka de kunskapsintensiva sektorerna hit till Stockholm, säger Anna König Jerlmyr i ett uttalande.

Mer om samarbetet

Massachusetts Institute of Technology (MIT) är ett universitet och forskningsinstitut i Boston, USA, med världsledande forskning inom arkitektur, ingenjörsvetenskap, humaniora, konst, medicin och samhällsvetenskap. 

Genom Senseable Stockholm tas ett unikt initiativ till samarbete mellan MIT:s forskargrupp, staden och forskare på KTH.

Den amerikanska forskargruppen har genom åren byggt upp ett mycket stort kunnande kring hur big data och artificiell intelligens (AI) kan användas för att göra analyser för utveckling av urbana miljöer.

Kommunfullmäktige väntas fatta ett formellt beslut på sitt sammanträde den 18 mars.