Sebastian Björkman som Plupp och Liv Aira som renkalv. Foto: Petra Howard

Världspremiär för dansande Plupp

För att få liv i en älskad karaktär och samtidigt lära barn lite om den samiska kulturen: Nu sätts "Plupp och renkalven" upp som dansföreställning – för första gången någonsin.

  • Publicerad 17:03, 27 nov 2019

Plupp är en liten osynling som kan tala med djur och bor långt, långt upp i Sápmi i norr; närmare bestämt vid en sjö som han kallar Blåvattnet, eller Alitjávregáttis. Den 8 december dansar han dock ner till Blå Huset i Tensta ett tag, när Art How, en del av Tensta Dansar, tolkar Inga Borgs klassiska karaktär.

– Vi höll på med ett annat projekt i fjällen, och så kom vi på att "just det, minns ni Plupp? Honom måste vi ju göra något om". Det är roligt, han är ju älskad av så många men kanske lite bortglömd. Det ska bli fint att få bringa honom till liv, säger koreografen Petra Howard.

Samtidigt vill ensemblen inkludera den samiska kulturen i föreställningen.

– Vi alla har ett samiskt ursprung på något sätt, och ville göra något riktat mot barn med ett samiskt perspektiv. Det viktigaste var att det skulle finnas en översättning på samiska och det gjorde det med just Plupp och renkalven, som föreställningen är baserad på, säger Petra Howard och fortsätter:

– Min släkt är nordsamer, och därför blev det just nordsamiska. Vi kommer ha med några ord här och där. Det är konstigt egentligen; de flesta kan vissa småord på andra språk hit och dit, men på samiska kan folk ofta ingenting. Det vill vi ändra på.

Föreställningen är främst riktad till barn mellan 3 till 7 år, men alla som vill får komma.

– Det är en familjeföreställning. Alla som uppskattar Plupp kommer nog att uppskatta den, säger Petra Howard.

Föreställningen

När? Söndag 8 december kl. 14.00
Var? Blå huset Tensta, Tenstaplan 8

Skolföreställningar: Blå huset, måndag 9/12 kl. 9.45 och kl.10.30

Stockholm Direkt