Varmkorv och tradition på S:t Martin

Det doftade jul långa vägar. I helgen var det julmarknad i S:t Martins stall vid Solna kyrka med korv, glögg, hembakt bröd, julgodis och loppis.

  • Publicerad 17:01, 2 dec 2017

Diakonerna ser var behoven finns.

Julmarknaden i S:t Martins stall har traditioner ända tillbaka till 1930-talet. Då bildades Föreningen S:t Martin av Solnas prostinna Edit Ekman.

Syftet var då som nu att hjälpa Solnas behövande. Avkastningen från fonden som under drygt åtta decennier vuxit till 20 miljoner kronor går oavkortat till Solnabor som av olika anledningar har det svårt. Julmarknaden är en del av verksamheten.

– Alla intäkter går till behövande som är skrivna i Solna. Det är allt från ensamstående föräldrar till pensionärer som behöver nya glasögon, berättar föreningens ordförande Ullis Fors.

Föreningen samarbetar med diakonerna i Solna.

– Diakonerna ser var behoven finns, säger Ullis Fors.

Till decembermötet inför jul har föreningen fått in ett 30-tal ansökningar.

– Det handlar inte om några stora summor. Några tusenlappar per ansökan. Vi brukar få härliga tackbrev.

Det såldes hemkokt julgodis och hembakt bröd. Naturligtvis fanns det en loppis där Jenny Gillberg från Tensta tyckte att hon hade gjort ett riktigt fynd.

– En glasvas med skeppsmotiv. Den ska min sambo få som adventspresent. Han älskar fartyg.

Lotta Berglund från Bromma har besökt marknaden tillsammans med sina väninnor i flera år. Hon lyckades köpa det allra sista pepparkakshuset.

– Vi åker alltid till den här marknaden. Den känns genuin. S:t Martin är en fin jultradition.

MER S:t Martin

Föreningen S:t Martin grundades på 1930-talet av Solnas prostinna Edit Ekman som fått en plats uppkallad efter sig vid stallbyggnaden.

Prinsessan Sibylla stöttade tidigt föreningen och grundade den stiftelse som i dag ger en avkastning på 400 000 som går till behövande i Solna.

Föreningen är politiskt och religiöst neutral.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Fler nyheter i Vi i Solna

"Smått otroligt med ett så rikt fågelliv"

Nyheter Ny bok tipsar om Råstasjön Nu kommer en ny bok om naturområden som är värda att se i Stockholmsområdet. Två av dessa ligger i Solna.lördag 21/7 8:33

Nu blir skolvägarna säkrare

Nyheter Från och med vecka 29 och fram till skolstart kommer Solna stad att utföra arbete för att höja trafiksäkerheten vid skolvägar.fredag 20/7 14:12