Långgrunt. Syskonen Winston och Lilly Gussander badar ofta vid Busviken. Foto: Lisa Halldén

Varmt vatten får tummen upp

Fritt fram att bada. Vattnet på badplatserna är både rent och rekordvarmt.

  • Publicerad 15:15, 27 jun 2018

Sommarlovet är i full blom och badplatserna i kommunen lockar. Och badvattnet får tummen upp. Årets första badvattentester visar nämligen på utmärkt kvalitet med en temperatur som snittar på 19,1 grader.

Det är flera grader över förra årets temperatursnitt vid samma tid på 17,4. 2016 var snittet 17,1 och 2015 var det så kallt som 14,3 grader.

Faktum är att inte ens rekordvarma sommaren 2014 slår detta års badtemperaturer. Då låg snittemperaturen i vattnet på 18,8 grader.

Provtagningarna som kommunen gjort för att testa vattnets kvalitet visar på tjänligt vatten och ingen algblomning på kommunala badplatser.

Den varmaste temperaturen som uppmättes var 20 grader. Busviken med sitt långgrunda vatten var en av de badplatserna med högst vattentemperatur.

Här badar ofta Winston Gussander, fem år, och hans treåriga lillasyster Lilly. När Mälarö Tidning är på besök vid stranden har Winston varit i vattnet en dryg halvtimme.

Han tycker fortfarande att det är varmt men hans lillasyster är lite mer tveksam till bad.

– Jag tycker det är kallt, säger hon.

Mamma Kimberley Gussander berättar att barnen ofta badar. Familjen bor i Älvnäs så just Busviken är smidigt att gå till.

– Men jag tror det var ännu varmare för några veckor sedan. Då var jag också i och badade, säger hon.

Badvattentesterna görs regelbundet under badsäsongen. Att badvattnet är tjänligt betyder att halten av bakterier är låg nog för att inte innebära en hälsorisk.

De andra klassificeringarna är tjänligt med anmärkning eller otjänligt. I de fall behöver proverna tas om inom tre dagar.

Resultatet från proverna går att hitta på Havs- och vattenmyndighetens hemsida och skulle badande avrådas informeras det på platsen.

Så här varmt var det i mitten på juni:

Blå lagunen: 20.

Busviken: 20.

Karlskär: 18.

Kungsberga: 18.

Kärsgatan: 19.

Kärsögården: 19.

Lundhagen: 20.

Mörby: 18.

Närlunda/Skäludden: 20.

Skäluddens brygga: 19.

Stockby: 18.

Södran: 20.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Niklas fick åtalsbesked av journalist

Nyheter Han hjälpte polisen att ta fast dieseltjuvar. Men nu åtalas Helgöbon Niklas Krämer. Det fick han dock inte reda på förrän en journalist ringde.onsdag 26/9 9:30

Krönika: Vem får äran att lägga det politiska pusslet?

Krönika Ekerö kommuns politiska styre är ännu väldigt oklart. Åtminstone exakt just nu. Ända sedan valnatten har ett gäng frågor gnagt i våra huvuden. Hur länge, noggrant och metodiskt kommer Liberalerna att...måndag 24/9 16:27

Senaste numret

Gilla oss på Facebook

Följ oss på Twitter