Isexperter. Lasse Björkman och Gunnar Drakenberg när de checkade isarna på Värtan förra året. Foto: Lotten Engbom

Varnar för föremålen på isen: "Allvarligt hot mot skridskoåkare"

Sabotörer. Så kallar Täbys israpportör de personer som kastar ut stenar eller grenar på isarna.

  • Publicerad 10:26, 8 jan 2018

Gunnar Drakenberg, Täbys israpportör, har under helgen satt upp israpporter där det står "Sabotörer har spritt ut skridskohinder främst på västra sidan och utanför Skavlöten".

När vi ringer upp berättar Gunnar Drakenberg att det är vanligt att de som går till fots runt Rönningesjön slänger ut saker på isen.

– Då är det roligt att kasta ut saker på isen. Det är stenar, pinnar och iskockor som varit lätta att bryta loss, säger han.

– Jag hoppas innerligen att ingen gör det av ren illvilja, men de som gör det utsätter andra människor för ganska stora risker. Själv har jag kastat bort minst hundra grenar och annan skit.

Gunnar Drakenberg berättar att han själv råkade ut för en incident på isen.

– Jag själv har varit icke-skridskoåkande i ungefär en vecka efter att ha kört på en jävla grenbit som någon slängt ut. Jag kör inte särskilt fort, jag fyllde 84 år igår, men i stället är jag ömtålig. Isen är jäkligt hård. Man slår sig fruktansvärt.

– Sen kommer det lite plusgrader och så fryser skiten fast. Det är ett allvarligt hot mot skridskoåkare.

Skarp kyla

Under helgen har både Rönningesjön och Vallentunsjön varit välbesökta. Skarp kyla på nätterna har återställt strandisen.

– Dagarna innan hade isen lossnat i strandkanten. I går var det på förmiddagen fyra centimeter is i de omfrusna partierna och det håller att gå på. Och man kan inte gärna drunkna när det är en decimeter djupt, säger Gunnar Drakenberg.

– Nu har det varit en frysnatt till så i dag vill jag påstå att det är ganska svårt att ramla igenom isen. Det är fritt fram över allt.

Han varnar dock för bryggan Vid Rönninge by. Där har det fram till i går varit öppet vatten. Även Vallentunasjön har en stabil is men det förekommer sprickområden.

Gunnar Drakenberg vill återigen påminna om ett högt säkerhetstänk på isen.

– Jag brukar tjata om att du ska tre skap med dig - kunskap, redskap och sällskap. Sällskap är det viktigaste. Man ska inte röra sig på isen ensam.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Kom till ”Sveriges bästa kommun” som nioåring

Nyheter Inför valet 2018: "Fem mandat är målet" Under sju veckor träffar vi affischnamnen för respektive parti i kommunfullmäktige i Danderyd. Vi bad politikern själv välja plats. Den här veckan träffar vi Carolin Robson (MP) på hennes nyfixade...fredag 6/7 12:15

Stort pådrag i Enebyberg – helikopter och fyra polisbilar

Nyheter Fick larm 23.50 En helikopter och fyra polisbilar åkte under natten på ett inbrottslarm i Enebyberg. Trots stort pådrag lyckades man inte få tag i gärningspersonen.fredag 6/7 10:52

Vi är stockholm