Varnar. Anna Wettergård i Ormsta fick nyligen ett samtal från en sotarfirma som ljög för att få jobb. Säg nej - du kommer ändå krävas på en kontroll av kommunen. Foto: Mostphotos

Varning för bluffande sotare i Vallentuna: "Folk känner sig lurade"

Om det ringer ett företag och säger att du måste sota din spisfläkt – säg nej. Det rådet kommer från Jörgen Petterson, brandmästare vid Vallentuna brandstation efter att sotare börjat fulfiska efter jobb.

  • Publicerad 14:27, 3 feb 2017

Nyligen fick Anna Wettergård i Ormsta ett samtal.

– Han sa ”vi är i ert område nästa vecka och tänkte kolla på spisfläkten”. Han frågade inte om vi var intresserade utan sa att de skulle komma förbi.

Anna Wettergård sade att öppna spisen redan var sotad.

– Då sa han att det var spisfläkten som skulle sotas – men det finns ju inget att sota där. Det skulle kosta 1 900 kronor. När jag tyckte det var dyrt sa han glatt ”det är inklusive moms”. Sedan började min unge tjoa så jag hann aldrig fråga mer om företaget.

Telefonnumret har Anna Wettergård kvar, men om man söker på det kommer inget företagsnamn upp.

Inga krav på fläktsotning

Liknande händelser har nyligen vår systerredaktion i Upplands Väsby rapporterat om.

LÄS MER: Varning för "falska" sotare

Brandmästare Jörgen Petterson vid Vallentuna brandstation säger att blufföretagen brukar säga att försäkringsbolaget kräver sotning av spisfläkten.

– Men det finns inga krav på sotning av fläktar, det är villaägaren själv som beslutar.

När det gäller sotning av eldstäder är det ännu viktigare att inte gå på några bluffar. Vallentuna kommun har ett avtal med Börjessons sotning och ventilation och LG Andersson som ska utföra den lagstadgade rengöringen och kontrollen av eldstäder. Den som använt en egen sotare behöver alltså betala för de godkända sotarna också.

Inget dåligt jobb - men dyrare

Trots de här reglerna har flera fastighetsägare i Vallentuna kommun blivit kontaktade av företag som erbjuder sig att utföra sotningen.

– Det finns flera firmor som med hjälp av call center ringer och bokar. Folk släpper in dem och då säger sotaren att de kan sota eldstaden samtidigt. Fakturan brukar bli 1 600 kronor med ROT-avdrag. Sedan kontrollerar den som köpt tjänsten med oss och upptäcker att kommunens sotare kostar 300-400 kronor, säger Jan Tomtin, brandinspektör och sotningsansvarig inom Storstockholms brandförsvar.

– De ”falska” sotarna gör oftast inget dåligt jobb, men folk känner sig lurade.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

StockholmDirekt Comment Policy

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Please read our Comment Policy before commenting.

Föräldrar köar till populära friskolan- redan när barnen föds

Nyheter ”Vet att det är hård konkurrens om platserna” I början av nästa år väntar skolval i alla kommuner i Sverige. I Täby har en del föräldrar redan börjat tänka på valet – flera år innan barnen ens är i skolåldern.fredag 16/11 16:44

Hélène sjunger in julen – i duett med Sissel Kyrkjebø

Nyheter Blev utvald Av 250 anmälda valdes Vallentunabon Hélène Eidsheim Westlund ut. Nu ska hon sjunga duett på en julkonsert i Filadelfiakyrkan.fredag 16/11 15:30