Bluff. Attunda Sot och Vent AB skulle aldrig ringa, de skickar brev. Foto: Mostphotos

Varning för samtal från påstridiga bluffsotare

Bluffsotare är i farten igen. – Det är ett återkommande problem hela tiden, säger Tomas Wrådhe, distriktschef för Brandkåren Attunda i Upplands-Bro.

  • Publicerad 09:00, 21 feb 2019

Just nu ringer ett påstridigt företag runt för att sälja sina tjänster inom ventilation. Säljaren ska vara påstridig och säga att husägaren är tvungen att göra detta.

– Vi handlar upp sotartjänsterna från Attunda Sot och Vent, och de ringer aldrig runt. De skickar ut kallelse med brev, säger Tomas Wrådhe.

Om du skulle råka ut för ett telefonsamtal från någon som vill komma och sota kan du alltså vara säker på att du bör tacka nej.

– Då är det inte rätt, då är det något som är konstigt. Om de gör ett dåligt eller bra jobb vet jag inte, men de har inte rätt att utföra jobbet. Det blir inte godkänt, förklarar Tomas Wrådhe.

Det blir dubbla räkningar

Så om dessa sotare kommer och sotar din skorsten kommer du ändå att få en kallelse från Attunda Sot och Vent AB så småningom, de skickas ut årligen, och den kan du inte ignorera. Deras tjänster måste du ta emot.

Sotaren rengör eldstäder, rökkanaler samt imkanaler i restauranger och större kök. Rengöringen bidrar till att öka ditt brandskydd. 

– Det blir ju ett besvär för oss när folk tror att de har tagit hem en sotare, och så ska det komma en till som också skickar en räkning. Det kan upplevas som irriterande.

Han berättar att det även förekommer att företag knackar dörr och utger sig för att vara från brandkåren. Då vill de sälja brandsläckare och brandvarnare till exempel.

– Det gör aldrig vi. Ibland har de till och med fått tag i våra Attunda-kläder.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Tack till alla våra trogna och nytillkomna läsare

I en värld där läsandet av papperstidningar minskar går Bålstabladet mot strömmen. I senaste Orvestomätningen ökar tidningen med sex procent. – Oerhört glädjande, säger chefredaktör Bengt Johansson.torsdag 21/3 8:46

Senaste numret

Bålstabladet