Varningar för "skumma" personer och inbrottstjuvar sprider onödig oro i lokala facebookgrupper

”Skumma” personer, stulna cyklar och skolbarn som blir indragna i bilar. I Facebookgrupperna varnar lokalbor varandra för en massa saker. Är det grannsamverkan eller bara rykten som sprider en falsk otrygghet?

  • Publicerad 16:56, 18 nov 2015

”Hökis!”, ”Gubbängen - förort när den är som bäst”, ”Farsta” och ”Sköndalspäron”. Det är exempel på alla de lokala Facebookgrupper som finns. Här blandas evenemangstips, bilder på bortsprungna katter och frågor om bästa förskolan.

Men inläggen varvas också med bilder på stulna/borttappade cyklar – och varningar av olika slag. Någon som anmält inbrott i sin bostad uppmanar andra att vara vaksamma. I bland är varningarna mer diffusa, som att ”skumma” personer har setts till på en plats. Ibland skrivs signalement ut.

Vem som helst kan skriva

Peter Aasa, kommunpolis i Farsta och Vantör varnar för att falska rykten kan spridas via grupperna.

– I en grannsamverkansgrupp ingår runt 12 personer som håller kontakt på olika sätt. I en Facebookgrupp är det ofta över 1 000 personer och ibland är det öppna grupper där vem som helst kan skriva. Det är lätt att pussla ihop ett och ett på sociala medier och att det leder till rykten och falsk otrygghet, säger Peter Aasa.

En som är inne på samma spår är Anette Dehlgard från Hökarängen. Hon är med i flera av Hökarängsgrupperna på Facebook.

– Vissa tar på sig en polisroll och sprider en falsk oro. Men jag kan tycka att det är bra om man faktiskt själv haft inbrott att man varnar andra.

Sara Losten, också Hökarängsbo och medlem i de flesta av lokalgrupperna, säger att hon funderat på att gå ur flera av de lokalgrupper hon är med i.

– Det är så mycket rasistisk skit som skrivs där man pekar ut vissa grupper som brottslingar. Och vem bestämmer vem som ser skum ut? Det tycker jag är ogrundad information som inte hör hemma där, säger hon.

För mycket rasism

En som gjort verklighet av hotet att lämna en av de större lokalgrupperna i Hökarängen är Jens Eriksson. Han tyckte att det var för mycket rasistiska kommentarer där och startade därför en ny lokalgrupp på Facebook. Nu är han administratör för den sidan och gruppen ”Skänk och tigg! Hökis”. Men även där tycker han att det med jämna mellanrum dyker upp rasistiska inlägg.

– Man skrev att bedrägerier mot äldre människor begåtts av kvinnor med mörkt hår som inte pratar svenskar. I den tråden drogs slutsatsen att det var romska EU-migranter som var skyldiga och det skapades en mobb där folk till och med hann bestämma tid och plats då de skulle åka till ett läger där det bor EU-migranter, säger Jens Eriksson.

Sådana inlägg plockar han bort så snabbt han kan.

En positiv sida också

Men det finns flera positiva saker också med lokalgrupperna, poängterar alla Tidningen Farsta/Sköndal pratar med. Till exempel att folk får känna sig delaktiga i sitt område och att det går att byta bort saker man inte behöver.

– Och en gång hjälpte jag en tjej som blivit av med sin cykel. Någon la upp ett foto på cykeln och vilken gata det var så jag hämtade hem den åt henne, säger Anette Dehlgard.

Falska rykten på nätet

”Det finns exempel där det spridits uppgifter om barn som ska ha blivit indragna i en bil utanför skolan, som sedan visat sig vara en missuppfattning men som skapat onödig oro”, säger Peter Aasa på Farstapolisen.

Han säger att det är problematiskt att skriva ut signalement eftersom det kan leda till felaktiga utpekanden. Dessutom kan rykten på Facebook bidra till att vittnen påverkas om ett brott blir polissak, tillägger han.

”Ring polisen först – och sen kan du skriva ut i den lokala gruppen om du haft inbrott eller anmält någon annan aktivitet. Men skriv inte ut signalement!”, säger Peter Aase.

Man hittad död i källare i Hökarängen

Nyheter Polisen utreder mord En man har hittats död i en källare i Hökarängen. Händelsen rubriceras som mord.fredag 28/2 16:38

Problem med kackerlackor på indisk restaurang

Nyheter Inspektören: Låg döda vid kassan Efter tips hittade stadens inspektörer kackerlackor på Indian garden och i restaurangens soprum vid Liljeholmskajen. Nu har krogen sanerats.fredag 28/2 15:30