VARNING. Landstinget varnar för att algblomningen i skärgården är extra tidig i år. Foto: Mostphotos/Sten-Åke Stenberg

Varningen: Algblomningen extra tidig

Algerna blommar tidigare än vanligt i Stockholms skärgård, varnar landstinget. Nu går de ut med en guide för hur du bäst skyddar dig från att drabbas av förgiftning.

  • Publicerad 16:27, 11 jul 2018

Klåda, huvudvärk och magsjuka efter ett dopp i skärgården? Det kan vara symtom på att du drabbats av algförgiftning. När vattnet är som varmast på sommaren blommar alger i många sjöar och havsområden, framförallt på östkusten. Landstinget går nu ut med en varning för att algblomningen sker tidigare i Stockholms skärgård i år än normalt.

–  Man ska ha respekt för algblomningen. Små barn och husdjur ska inte bada eller ta i torkade algmassor som ligger vid strandkanten. Det vi vuxna kanske inte tänker på är att giftet inte försvinner om man använder en avsaltningsanläggning. Och att man inte ska kasta algblommande vatten på bastuaggregatet, säger Johan Bratt, chefläkare vid Stockholms läns landsting, i ett pressmeddelande.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Vattnet blir ofta grumligt av gryn eller får en hinna som är blågrön, gulgrön eller grön. Barn och husdjur är extra utsatta. Utöver magsjuka kan husdjur även få kramper, hamna i koma eller till och med dö. Därför att det viktigt att genast ta djuret till en veterinär.

Förutom att inte bada i vatten med blommande alger är det därför särskilt viktigt att hålla barn och husdjur borta från stränderna. Alggiftet kan finnas kvar i stillastående vatten även om det inte syns. Man bör därför alltid vänta några dagar extra även om det ser ut som att kusten är klar.

Kontakta kommunen

Om man misstänker att man själv eller någon man känner blivit förgiftad, rekommenderas att söka vård direkt på vårdcentral eller akutmottagning. Man bör även kontakta kommunens miljö- och hälsoskyddskontor som tar vattenprover.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.