Så här kommer det se ut i korsningen Lindhagensgatan / Nordenflychtsvägen när bussdepån bebyggs. Foto: Tengbom arkitekter

Varningen: För få förskolor i nya stadsdelen på Kungsholmen

En förskola har strukits och de som finns kvar kanske inte räcker. Stadsdelen varnar för en kommande platsbrist när staden ska bygga nya kvarter i Hornsberg och vill att fler förskolor byggs.

  • Publicerad 12:16, 24 maj 2017

Kungsholmens stadsdelsförvaltning gör tummen upp i stort förstadens planer på att ersätta bussdepån i Hornsberg med 750 nya bostäder och kontor. Men när det gäller förskoleplaneringen höjer man ett varningens finger. Platserna blir för få, anser stadsdelen.

Här får Kungsholmen åtta nya kvarter – se bilderna

I förslaget planeras för en förskola med åtta avdelningar. Men det räcker inte. Enligt hur staden räknar på förskoleplatser skulle det behövas 12 avdelningar, enligt stadsdelen. De skriver samtidigt att deras erfarenhet är att på Kungsholmen behövs det 20 förskoleplatser per 100 nya lägenheter. Men även den lägre beräkningen visar att behovet är minst 10 förskole-avdelningar i området.

Istället för brandstation och blåljuscentral – det här blir det istället

Dessutom menar stadsdelen att behovet kan vara ännu större. I förra året fick till slut detaljplanen för Krillans Krog, vid Kristinebergs slottspark, klartecken, men detta sedan bland annat den planerade förskolan strukits då Länsstyrelsen tyckte att platsen var lämplig för detta, bland annat på grund av buller.

”Förvaltningen vill därför lyfta att planering för ytterligare förskoleavdelningar kan komma att behövas inom Hornsbergskvarteren, och att det kan innebära 2 stycken förskolor inom detaljplan för Hornsbergskvarteren”, skriver man.

Personal på förskolan uppmanas att byta jobb för att höja lönen

Hornsbergskvarteren har nyligen varit ute på en första tyckar-runda, samråd, som ska redovisas i stadsbyggnadsnämnden i höst. I början av nästa år ska planerna ställas ut.

Hornsbergskvarteren - det här planeras

750 nya bostäder (200 hyresrätter och 550 bostadsrätter i fyra bostadskvarter vid nuvarande bussdepå.

Kontorskvarter närmast Essingeleden

Dubbel-idrottshall

Parkeringsgarage

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

SL-kortet gäller inte på båtar till skärgården

Nyheter Därför ändras reglerna lagom till sommaren Sedan årsskiftet har det varit möjligt för resenärer att använda SL:s periodkort även på Waxholmsbåtarna. Men sommartid är det andra regler som gäller.tisdag 19/6 21:00

Så blir midsommarvädret i Stockholm

Nyheter SMHI: "Lite lurigt" Fram med regnjacka och paraply. Midsommarvädret i Stockholm blir minst sagt klassiskt – även i år. Lagom till fredag drar regn och kyla in över länet enligt SMHI:s prognos.tisdag 19/6 20:00