Vårskrik när LRF samlades

Politiker, tjänstemän och bönders samlades på en bondgård på gränsen mellan Upplands-Bro och Håbo i förra veckan. Anledningen? – Vi vill lyfta frågor som är viktiga för oss, säger Carl Aschan, regionchef för LRF Mälardalen.

  • Publicerad 12:58, 16 maj 2019

Regnet hängde i luften, men grillen höll värmen när det bjöds på närodlat hos lantbrukare Claes Johansson vars gård ligger mer eller mindre på gränsen mellan två kommuner. På plats fanns representanter från Håbo och Upplands-Bro och samlande kraft var LRF Mälardalen.

– Det är två delar som ligger bakom att vi samlas här. Dels att kommungruppen här nere ska ha den nära kontakten med de kommunpolitikerna som är här och dels berätta om sin verksamhet och lyfta frågor som är viktiga för dem, säger Carl Aschan.

Något av det största är givetvis torkan som drabbade landet i fjol och som slog hårt mot många bönder runtomkring i landet. Så hur ser det ut i Håbo och Upplands-Bro?

– Det är fortfarande väldigt torrt i markerna och det är något vi måste vara väldigt uppmärksamma på. Där tror jag på en samverkan mellan lantbrukarna i kommunerna och räddningstjänsten är väldigt viktig, säger Carl Aschan.

Hur mår lantbruket i de här två kommunerna?

– Det här är storstadsnära lantbruk, så det är väldigt speciellt på det sättet. Då är man utsatt för en massa andra krafter, från storstaden, än om man haft sin gård på en annan plats i landet. Vi har en infrastrukturfråga, en stad som växer väldigt mycket och det är ett stort tryck på nybyggnation som kanske tar god åkermark i anspråk.

Efter samtal om djurhållning och annat blev det snarare någon slags djurunderhållning när det var dags för kossorna på gården att få möta våren. Det gick inte att ta miste på glädjen när de fick rusa ut i grönskan och bjuda på sitt eget särskilda vårskrik.

Skokloster hoppas på 10 000 motorvurmare

Stockholmstidningen Gasoline Magazine arrangerar en stor motorträff den 25–26 maj. Där allt ifrån gamla bilar till nya båtar kommer visas upp. Folk kommer krylla runt Skokloster Hotell i Håbo kommun...söndag 19/5 1:15

Nya torget: ”Ska blomma överallt”

”Grått och trist”, ”en riktig gråzon”, ”en stenöken”. Kungsängenborna uttrycker besvikelse över sitt nya torg, men Linda Edgren på kommunen lovar att det kommer att grönska.lördag 18/5 15:15

Senaste numret

Bålstabladet
Stockholm Direkt