Dyrare. SL:s prishöjningar blir som allra störst för pensionärer och unga. Det gör Artur Ringart förbannad. Foto: Ulrica Andersson/News 55

Värst för pensionärer när SL prishöjer

I januari inför SL enhetstaxa. I samband med det höjs också priserna. Störst blir skillnaden för pensionärer och unga. Något som får före detta SVT-profilen Artur Ringart att rasa.

  • Publicerad 07:00, 29 dec 2016

Den 9 januari inför SL nya biljettpriser för första gången sedan 2011. Samtidigt slopas också zonsystemet, nu kostar det lika mycket att resa mellan Medborgarplatsen och Gullmarsplan som att åka mellan Bålsta och Nynäshamn.

LÄS ÄVEN Nya hårda tag från SL: Ska fördubbla antalet biljettkontroller

Priset för ett månadskort höjs med 40 kronor för vuxna. Samtidigt försvinner de tidigare skilda kostnaderna för pensionärer, studenter och unga – för att istället ersättas av ett och samma reducerade pris á 550 kronor. Det innebär att pensionärer och unga får den största höjningen, på 60 kronor i månaden. Vinnarna i den nya prissättningen är studenterna, vars månadskort nu blir 10 kronor billigare.

Ska förenkla

De nya priserna är resultatet av en överenskommelse mellan Miljöpartiet och allianspartierna, och syftar till att finansiera kommande utbyggnader i kollektivtrafiken enligt trafiklandstingsråd Kristoffer Tamsons (M).

– Ingen vill ju höja mer än nödvändigt, de här pengarna kommer att återinvesteras krona för krona. Vi står inför en rad satsningar nu som behöver göras för att förbättra och utöka kollektivtrafiken, vilket inte minst behövs på grund av att Stockholm växer så fort som nu, säger Kristoffer Tamsons (M).

LÄS ÄVEN  Nu slopas Bålstatillägget i SL-trafiken

Syftet med den nya enhetstaxan är att det ska bli lättare för resenärerna, vilket torde stimulera till att fler använder sig av kollektivtrafiken, enligt Malin Karlsson (MP).

– Nu slipper resenärerna den djungel av biljettyper som vi haft. När vi skrotar det krångliga zonsystemet blir det enkelt att köpa biljett och i förlängningen sänks tröskeln så att fler kan välja att åka kollektivt. När vi samlar ihop flera priser på detta sätt blir det några kronor dyrare för vissa, säger Malin Karlsson (MP).

”Käpprätt åt skogen”

Men den argumentationen ger pensionären Artur Ringart, tidigare SVT-profil, inte mycket för. Han är i dag redaktör för News55, en nyhetssajt som riktar sig äldre. Enligt honom är 60 kronor i månaden en högst kännbar summa för en pensionär.

– Alla kostnadshöjningar är kännbara för pensionärer, det är en extremt utsatt grupp i dag. Att kalla den här ökningen ”en mindre justering” är direkt hånfullt, säger Arthur Ringart och fortsätter:

– Man använder argumentet förenkling som svepskäl för att få plocka de människor som har det som allra svårast på mer stålar. Det är käpprätt åt skogen.

SÅ BLIR NYA SL-PRISERNA

Zonsystemet slopas

Månadskort för vuxna 830 kr (i dag 790 kr)

Månadskort för unga och pensionärer 550 kr (i dag 490 kr)

Månadskort för vuxna studenter 550 kr (i dag 560 kr)

Billigaste resan med reskassa för vuxna 30 kr (i dag 25 kr)

Billigaste resan med reskassa för unga och pensionärer 20 kr (i dag 15 kr)

Billigaste resan med reskassa för vuxna studenter 20 kr (i dag 25 kr)

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.