Före och efter. 14-våningshuset i centrum ska stå klart nästa sommar. Foto: Anna Sjögren/Ill: Wijgård & Hjort Arkitekter

Vårstas 14-våningshus har börjat byggas – de flyttar in

Sju år av planer. En del protester från kringboende. Men nu ligger grunden för Vårstas 14-våningshus på plats. Nästa år ska det stå klart för inflytt.

  • Publicerad 09:44, 10 maj 2018

Bara några meter från Vårsta pizzeria börjar byggstängslen som omger det som ska bli ett 14 våningar högt bostadshus med restaurang och butiker i bottenplan. Idag har Hurriyet Demirörs, centrumägare, öppnat stängslen för att inviga bygget officiellt.

– Det känns bra. Det har tagit cirka sju år, säger han glatt där han står på husets grund.

"Blir mer action"

När planerna presenterades protesterade närboende. Ett höghus passar inte in i den låga bebyggelsen menade boende som var kritiska till att deras hus skulle hamna i skugga.

– Ja, en del protesterade. Men det här är bra för området, det kommer att bli mer action i centrum med mer folk i rörelse. Det blir tryggare för våra barn och och ungdomar, säger Demirörs.

https://www.stockholmdirekt.se/nyheter/sa-vill-politikerna-bygga-i-botkyrka/reprbp!TbsS40jX868l13Hao5QLeg/

De flesta lägenheter sålda

Inom kort börjar huset att växa på höjden. 65 bostadsrätter kommer det bli när huset står klart 2019. 59 är redan sålda. Lägenheterna högt upp, med utsikt över Malmsjön, gick snabbast, berättar en av mäklarna.

Några unga har köpt lägenheter, men det är framför allt äldre Grödinge- och Vårstabor som ska flytta in. Ylva och Per-Erik Nyström har köpt en lägenhet på nionde våningen. De flyttade till Vårsta i slutet av 60-talet. Nu bor de i hus i Soltomta, men ska flytta tillbaka.

HELA LISTAN: Här byggs det i Botkyrka i år

Höghuset blir ett bra nytillskott i Vårsta, tycker de.

– Det blir en nytändning, säger Per-Erik.

De har träffat på tidigare grannen Göte Sjölund.

– Vi var grannar när vi bodde på Trastvägen i Vårsta, nu ska vi bli grannar igen och bo på samma våning, det ska bli jättekul, säger Ylva Nyström.

Bygger. Hurriyet Demirörs berättar om bygget av Vårstas höghus. Göte Sjölund som ska flytta in på nionde våningen nästa år lyssnar. Foto: Anna Sjögren

Såhär blir utsikten från de övre våningsplanen mot Malmsjön i Vårstas höghus. Många av de som köpt lägenheter är äldre Vårsta- och Grödingebor. Foto: Peter Holmgren, Howab

Svindlande utsikt. Huset får en gemensam takterass så att alla boende kan njuta av utsikten. Foto: Anna Sjögren

Från ovan. Det här är grunden för 14-våningshuset. Foto: Anna Sjögren

"Det här är framtiden"

Blivande höghusbor pratar med Hurriyet Demirörs om centrum. De skulle gärna vilja ha tillbaka vårdcentralen och få in mer butiker i centrum.

– Vi gör det här för att utveckla centrum. Det kanske inte blir en klädbutik, men vi försöker få hit ett apotek, svarar han.

Tre väninnor från Skanssundet har köpt lägenheter i huset.

– Jag förstår om en del boende här inte gillar huset, men det här är framtiden. Det är många äldre som vill flytta från sina hus till lägenhet men ändå vill kunna bo kvar här.

850 nya bostäder till Slagsta strand

Arbete pågår. Centrum har förvandlats till en byggarbetsplats. Foto: Anna Sjögren

Goda grannar. Göte Sjölund, Ylva Nyström och Per-Erik Nyström ska flytta in i höghuset när det står klart. De har varit grannar på Trastvägen i Vårsta för länge sen och blir det nu igen. Foto: Anna Sjögren

Vision. Såhär kan nya centrum se ut enligt visionsbilden. Foto: illustration: Wijgård & Hjort Arkitekter

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.