"Man ser folk i Facebookgruppen 'Vi som bor i Annedal' som köpt och ska flytta hit och har förstått hur svårt det är att få förskoleplats. De är inte jätteglada", säger Annedalsbon Sofia Buskas. Foto: Mikael Andersson

Vart femte barn i nybyggda Annedal får inte plats i områdets förskolor

Vart femte barn i Annedal får inte plats på förskolorna i området. Trots krisen planeras det alldeles för få nya platser när stadsdelen nu ska växa ytterligare. "Vi försöker att arbeta oss ikapp. Men det är ett dilemma", säger Cecilia Obermüller (MP).

  • Publicerad 16:32, 26 okt 2016

Vi får nog försöka öka tempot för att lösa behovet och försöka hitta temporära och kreativa lösningar för att lätta upp situationen.

Förskolekrisen är total i Annedal. Redan idag måste vart femte barn resa från sitt område för att få plats i förskola. Nu visar helt färska siffror från Bromma stadsdelsförvaltning att det ändå planeras alldeles för få förskoleplatser när området växer ytterligare.

Fram till år 2021 skulle det, enligt nya förskoleplanen, behövas mellan 32 och 38 nya förskoleavdelningar i Annedal för att täcka behovet från familjerna som väntas flytta in i nya bostäderna. Men bara 28-29 stycken nya avdelningar är inplanerade.

– Vi försöker att arbeta oss ikapp. Men det är ett dilemma, säger Cecilia Obermüller (MP) ordförande i Bromma stadsdelsnämnd.

Borde reagerat

Enligt stadsdelsförvaltningen släpar man efter eftersom "cirka dubbelt så många bostäder byggts eller är klara för byggstart i Annedal än de 1 400 som planerades från början".

– Det var väldigt många privata fastighetsägare som började planera för bostäder i området och det fanns inte med i stadens planering från början. Då hängde inte förskole- och skolplaneringen med riktigt. Man borde ju ha varit mycket snabbare med att reagera på det. Men det här har varit en långvarig brist som funnits under flera majoriteter, säger Cecilia Obermüller (MP).

"Vi har haft tur, båda går här i området. Men jag har hört att det ska vara jättesvårt, jag vet att alla andra pratar om det", säger Sebastian Stern som har döttrarna Wilma, 2, och Tilde, 5, på förskola. Foto: Mikael Andersson

Tätbebyggt som innerstan

Samtidigt är ännu fler bostäder på gång. I slutändan kommer den 1,2 kvadratkilometer stora stadsdelen vara lika tätbebyggd som delar av innerstan, enligt stadsdelsförvaltningen.

– Jag tror att signalen har gått fram i de centrala nämnderna och förvaltningarna att det är ett skriande behov. Man har från stadsbyggnadskontoret lovat att inte gå fram med nya detaljplaner för bostäder utan att tillgodose förskole- och skolbehovet, säger Cecilia Obermüller.

Det löftet gav man dock först efter att detaljplanen för Archimedes i Mariehäll, med över 850 lägenheter, godkändes. Stoppet för nya detaljplaner hindrar alltså inte de projekt som redan är i rullning.

– Vi får nog försöka öka tempot för att lösa behovet och försöka hitta temporära och kreativa lösningar för att lätta upp situationen, säger Cecilia Obermüller.  

Ett ljus i mörkret är ändå att Bromma lyckas hålla förskolegarantin genom att trycket på förskolorna just nu minskar i andra närliggande delar av Bromma och därmed skapar lediga platser för Annedalsbarnen, menar hon.

– Det är naturligtvis inte optimalt men det är ett sätt, säger hon.

Stora snackisen

Annedalsbon Sofia Buskas och hennes familj fick börja sin förskoleresa på just det sättet.

– Vi fick tips om en förskola som ligger på väg mot Spånga. Vi la den som femteval och fick plats efter tjugo minuter, säger hon.

Idag har båda hennes barn till slut fått plats på förskola i Annedal, men det är fortfarande det stora samtalsämnet bland föräldrar.

– Det är det enda vi pratar om, nästan mer än om bostäder, säger hon.

LÄS MER:

Allt fler lägenheter till salu i Annedal

De går ihop och startar dagis hemma

"Dagisplats - det enda alla pratar om"

Alla nya lägenheter som är på gång i Annedal

2018:

Linaberg (470 lgh)

Alphyddan (215 lgh)

Minnet (107 lgh)

2020:

Baltic (330 lgh)

Masugnen (400 lgh)

2021:

Vandenbergh (250 lgh)

Archimedes (852 lgh)

Totalt förskolebehov: 32-38 avdelningar

Planerat tillskott av förskolor: 28-29 avdelningar

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Här är parkerna där du får dricka alkohol

LISTA: Se vad som gäller för Stockholms alla parker 2018 I vissa parker i Stockholm är det helt okej att öppna bubblet eller ölen till picknickhänget, i andra råder strikt alkoholförbud. Här ser du vad som gäller för "din" park.fredag 20/7 14:43

Nytt t-banekaos börjar i dag

Ytterligare sträcka stängs på gröna linjen I dag inleds arbetet med att rusta gröna linjens t-banespår på Söderströmsbron. Det innebär att sträckan kommer att vara avstängd i båda riktningar under de två veckor arbetet pågår och att samtliga...måndag 16/7 7:10