Värtaverket. Släpper ut mer växthusgaser än vad som tidigare redovisats. Foto: Mostphotos

Värtaverket redovisade för lite utsläpp

Värtaverket lämnade felaktiga siffror om utsläpp av växthusgaser. Naturvårdsverket har nu slagit fast att verket redovisade nästan 6 000 ton koldioxid mindre än vad som faktiskt släpptes ut, skriver Dagens Nyheter.

  • Publicerad 11:50, 26 feb 2019

Vi har tidigare rapporterat att Värtaverket väntas behöva betala flera miljoner kronor i straffavgifter. Anledningen är att fjärrvärmeverket i Hjorthagen i sin rapport lämnat felaktiga siffror om utsläpp av växthusgaser för 2017. Enligt Naturvårdsverkets register rörde det sig om "väsentliga felaktigheter", den allvarligare av två kategorier.

Värtaverket kan krävas på miljoner

Nu rapporterar Dagens Nyheter att Naturvårdsverket slagit fast att verket redovisade nästan 6 000 ton koldioxid mindre än vad som faktiskt släpptes ut. Men något vite blir det inte eftersom Stockholm Exergi redan överlämnat utsläppsrätter nog för att täcka in även den större mängden utsläpp, enligt DN.

Värtaverket är ett av få fjärrvärmeverk i Sverige, och det enda i Stockholmsregionen, som fortfarande eldas delvis med kol. Målet är att fossilt kol ska fasas ut från Värtaverket fram till år 2022.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android