Värtaverkets sista kolpanna stänger i vår. Foto: Mostphotos

Värtaverket slutar elda kol redan i vår

Årets vintersäsong blir den sista för kolpannan i Värtaverket.

  • Publicerad 08:10, 7 dec 2019

Stockholm Exergi, som ägs till hälften av Stockholm stad och hälften av Fortum, hade sedan tidigare tagit ett beslut om att avveckla den sista koleldade pannan efter 2021/2022. Men under fredagen tog styrelsen beslut om att årets vintersäsong blir den sista. Alltså i vår så ska den sista kolpannan att stängas för gott.

Ökade kostnader efter skattehöjningar för användning av fossila bränslen i kraftvärmeanläggning har påverkat beslutet enligt ett pressmeddelande.

Bolaget skriver att investeringar i nya anläggningar, bland annat ett nytt kraftvärmeverk i Lövsta, och ett nytt samarbetsavtal med Ellevio ska "säkra tillräcklig eleffekt baserad på förnybara bränslen" när kolpannan har stängts vilket kommer vara en "utmaning".

Anna König Jerlmyr (M) finansborgarråd gläds över beskedet

– Stockholms stad ska vara i framkant när det gäller miljö- och klimatfrågor. Att Stockholm Exergi väljer att fasa ut kolet redan nu är välkommet, då det är i linje med stadens omställning till ett hållbart och fossilfritt Stockholm, säger hon i ett uttalande.

Katarina Luhr (MP) miljö- och klimatborgarråd är även hon nöjd. Målet är att Stockholm ska vara fossilfritt 2040.

– Kolkraftvärmeverket i Värtan är en stor utsläppskälla och släppte under 2018 ut en halv miljon ton koldioxid. Med detta beslut tar Stockholm ytterligare ett stort kliv framåt mot målet om en fossilbränslefri stad, säger Katarina Luhr.