Sopa. I veckan började Enköpings gator och trottoarer sopas rena från grus. Foto: Thomas Henrikson

Vårtecken – nu ska vinterns grus till tippen

Vårlängtan? Nu ska vinterns grus bort från Enköpings trottoarer och gator.

  • Publicerad 11:57, 25 mar 2019

Våren kämpar och det går att skönja tussilagos på sina håll i Enköping. Men fortfarande kan strålande solsken varvas med snöstormar. Men nu är det i alla fall dags för ett av de solklara vårtecknen – tonvis med sand och grus sopas upp från trottoarer, vägar och vägkanter.
– De senaste två vintrarna har varit väldigt växlande. Det har blivit mild i omgångar och sen har det frusit på igen, då måste vi lägga ut nytt grus, säger Lars Olsson, enhetschef på gatuenheten på Enköpings kommun.

I måndags rullades de första sopbilarna ut, för att börja "grovsopa". Det innebär att kommunen börjar med att grovsopa ett område för att sedan återkomma och göra om det lite mer noggrant. Vissa stråk som används flitigt av Enköpingsborna kan komma att prioriteras.

Men det kommer att dröja innan allt grus har sopats upp från gatorna.
– Jag törs inte säga exakt när vi kan vara klar. Men, när är det midsommar? Vecka 25, innan dess ska vi vara klara i alla fall, säger Lars Olsson.

Efter att gruset tagits upp från vägar och gator så körs det till en tipp där det sedan tvättas av, och blandas upp med nytt grus, och magasineras därefter för att kunna användas i halkbekämpningen nästa säsong.

Bostadsområdena i Enköping sopas turordningsvis. Först ut är Munksundet, följt av Lillsidan. Första kransort att sopas är Örsundbro följt av Skolsta.
– Om man vill hjälpa oss på traven kan man försöka parkera sin bil på en plats som redan blivit sopad. Det vore guld, avslutar Lars Olsson.
 

Ett 50-tal bilvrak omhändertas varje år

Nyheter Intill motortrafikleder, i skogsdungar eller på parkeringar står de – skrotbilarna. Enköpings kommun omhändertar 50 sådana här vrak varje år. Och på Trafikenheten har man en känsla av att vraken ökat...fredag 23/8 12:45

Inbrott på kontorshotell, drog- och cykelbrott

Nyheter Cykelstölder, drogbrott samt inbrott på ett kontorshotell. Det finns med i blåljusrapporten torsdag-fredag.fredag 23/8 11:33