Johanna "Yoyo Nasty" Welinder ställer ut i konsthissen på Hudiksvallsgatan. Foto: Sacharias Källdén

Varuhiss har blivit konstscen i Vasastan

På en gård i Vasastans galleridistrikt finns en lastkaj och en varuhiss som är omvandlad till en offentlig konstscen för oetablerade konstnärer. Där ställer konstnären Yoyo Nasty ut med start den här veckan.

  • Publicerad 13:41, 22 aug 2019

På en gård på Hudiksvallsgatan 6 finns en annorlunda lastkaj och hiss sedan ett år tillbaka. Det var när Fredrik Lundgrens företag flyttade till adressen som han fick idén att bygga om kajen och hissen till en konstscen för oetablerade konstnärer.

– Jag gillar när man kan ta del av konst i miljöer där man inte behöver känna sig trängd. Hit kan alla komma. När man åker hiss tittar man kanske vanligtvis i bästa fall in i en spegel om det inte är andra i hissen. Med konst finns det alltid något att uppleva, säger Fredrik Lundgren, som kontaktade fastighetsägaren med sin idé.

– Jag visste att han var konstintresserad och han var positiv.

Tidigare har två olika konstnärer ställt ut på konstscenen och nu är det dags för Johanna Welinder som har artistnamnet Yoyo Nasty. Hon har precis tagit examen från Konstfacks masterprogram och jobbar som illustratör, grafiker och konstnär.

I tre dagar har hon jobbat på sitt verk på gården på Hudiksvallsgatan 6. I kväll, 22/8 klockan 17-20 är det vernissage och sedan finns hennes verk, som bland annat föreställer en tiger, att skåda på platsen.

"Kul med kattdjur"

– Jag tycker att det är kul med kattdjur, de är mystiska och mäktiga. Min tiger är lite skruvad, den har en taxkropp och ett jättestort smile. Jag får mycket inspiration från tecknad film och bildberättande, säger Yoyo Nasty och fortsätter:

– Jag hoppas att verket ska ge en upplyftande känsla och att den här karaktären ska ge betraktaren egna associationer. Inte att man ska försöka lista ut vad jag har tänkt.

Viktigt med Instagram

Yoyo Nasty är aktiv på Instagram med kontot yoyo_nasty.

– För mig är det jätteviktigt. Jag ser det som ett nätverk där jag delar med mig av min konst och inspireras av andra kreatörer. Det är som en mötesplats. Och alla är välkomna att ta del av konsten, lite som här i konsthissen. Men det kan vara olika vad som fungerar i verkligheten och på Instagram. En jättecool ljudinstallation kanske inte gör sig jättebra bakom en skärm, till exempel.

Verket på Hudiksvallsgatan kommer att kunna ses måndag till fredag 9-18 i cirka ett halvår och hissen är öppen för alla.

Inuti hissen. Foto: Sacharias Källdén