Vasa Värme får uppdraget att driva nya värmeverket

Företaget Vasa Värme får uppdraget att förse centrala Ekerö med lokalt producerad värme i framtiden.

  • Publicerad 10:52, 10 dec 2018

Ett nytt värmeverk ska om några år försörja delar av Ekerö med mer klimatvänlig energi. Anläggningen kommer att drivas med flis som värmekälla. När verket är klart ska både Ekerö centrum och framtida Ekerö strand kopplas upp.

Nyligen avslutades upphandlingen. Fjärrvärmebolaget Vasa Värme får uppdraget att bygga och driva anläggningen tillsammans med kommunen.

Bolaget driver liknande anläggningar på fem olika platser runt om i landet, men det här blir den första etableringen i Stockholmsområdet.

– Ekerö är ju en expansiv kommun, det är häftigt. Vi tror att den blir ännu mer attraktiv när vägarna blir vettiga och att många nya kunder på sikt kommer att ansluta sig, säger Lars Strömberg, vd på Vasa Värme.

”Känner stort förtroende”

Nu ska ett lokalt värmebolag bildas, där kommunen blir minoritetsägare tillsammans med Vasa Värme.

– De driver anläggningar runt om i Sverige och har visat sig kunniga och kompetenta inom sitt område, så vi känner stort förtroende för dem, säger Jonas Orring, kommunens teknik- och exploateringschef.

Placeringen blir den så kallade reningsverkstomten på Bryggavägen, där Ekerö rederi tidigare haft verksamhet. Byggstarten är planerad till andra halvåret 2019 och värmeverket väntas kunna vara i drift inför vintersäsongen 2021. Kostnaden för bygget beräknas till drygt 60 miljoner kronor, varav hälften finansieras genom stöd från Naturvårdsverket i satsningen Klimatklivet.

Tilldelningen av uppdraget kan överklagas till den 11 december.

Fortfarande kritiskt tillstånd efter våldsamt bråk

Nyheter Tillståndet för offret är fortfarande mycket allvarligt en månad efter det våldsamma bråket i en villa i Knalleborg. Två personer sitter häktade misstänkta för händelsen.lördag 15/6 1:15