Författare. Anders Mathlein är aktuell med två böcker som har anknytning till Vasastan. Foto: Susanne Kronholm

Vasastadsbo aktuell med "absurd thriller"

Vasastadsbon och författaren Anders Mathlein har nyligen kommit ut med boken "Mannen som lekte med verkligheten" där han driver med bilden av den trasiga men klipska poliskaraktären.

  • Publicerad 16:30, 22 jan 2020

Anders Mathlein är författare, journalist och tecknare och står bland annat bakom den tecknade serien Besserwisser. Nu är han aktuell med två böcker. Den ena, "Mannen som lekte med verkligheten", kallar han för en "absurd thriller".

– Jag har reagerat på klyschan med den ledande polismannen som alltid är lite trasig och nedsupen men väldigt klipsk, och som har som sidointresse att lyssna på klassisk musik. Så jag ville dra det till sin yttersta spets, säger Anders Mathlein och fortsätter:

– Min huvudkaraktär, Topsy Kemmler, är kraftigt nedsupen, det är frågan om han är nykter någon gång. Han är avskedad från polisen och jobbar som privatdetektiv med ett enda fall. Ett fall som egentligen är dött och som han får hitta på ledtrådar till. Man vet inte vad som är ledtrådar eller hallucinationer.

Vasastadsbo debuterar med spänningsroman

Anders Mathlein berättar att han även inspirerats av deckarbokserien Manhattan som startades av Wahlströms bokförlag på 1950-talet.

– Det var också lite hårdkokt stil och ofta snåriga intriger.

I boken rör sig karaktärerna en hel del i Vasastan.

– Topsy Kemmler bor på Vidargatan och är på Tennstopet till exempel.

Den andra boken Anders Mathlein är aktuell med, "På andra sidan mörkret", har han skrivit tillsammans med Anders Post.

– Den handlar om en medelklassman som spelar nätkasino och blir skyldig fel personer pengar. Därför ger han sig ut på en resa som blir både en fysisk resa och en livsresa där han gör en massa upptäckter om sig själv.