Debutant. Sofia Sigfridsson har skrivit boken Illvilja som har givits ut av Visto Förlag. Foto: Olle Nordell

Vasastadsbo debuterar med spänningsroman

Sofia Sigfridsson har skrivit boken "Illvilja". Den handlar om en journalist i Vasastan som undersöker ett globalt högerextremistiskt nätverk som finansierar sin verksamhet med hjälp av ett sötningsmedel som gör människor sjuka.

  • Publicerad 09:56, 4 jul 2019

Vasastadsbon Sofia Sigfridsson fick idén till sin bok "Illvilja" för nio år sedan och skrev "lite då och då" vid sidan av jobbet som kommunikatör. Det var först när hon och familjen bodde i USA 2014-2016 som hon verkligen tog sig tid till projektet.

– Då kände jag att det var nu eller aldrig. I mellandagarna 2018 fick jag det där härliga mejlet från ett förlag att de ville erbjuda mig en utgivning, säger Sofia Sigfridsson.

Boken handlar om ett högerextremistiskt globalt nätverk finansierar sin verksamhet med hjälp av ett sötningsmedel som gör människor sjuka. Det hela uppdagas när journalisten Claudia Oscarson från Vasastan börjar göra efterforskningar.

– Hon bor på Frejgatan, ungefär där Stinas bageri ligger, har jag tänkt mig. Och så går hon på Tranan och Wasahof, säger Sofia Sigfridsson som själv har bott i Vasastan sedan 2002.

Hur fick du idén till boken?

– Jag har alltid varit intresserad av mat och hälsa och tycker att det tragiskt att ohälsan kryper ner i åldrarna. Att man inte kan prata om typ 2-diabetes som åldersdiabetes längre på grund av att vi är alltmer stillasittande. Sen detta med högerextremismen som breder ut sig i stora delar av Europa och i USA där vi bodde när jag skrev. Det födde en tanke hos mig, även om detta såklart är en fiktiv berättelse.

Blir det en uppföljning?

– Jag har redan planer. Så om det finns efterfrågan, absolut!