Här planerar staden att bygga en offentlig toalett. Foto: Johann Bernövall

Vasastadsbor i uppror – får toalett utanför sin port

När Odenplan ska få en ny toalett hamnar den mitt på trottoaren. Nu vill toalettens blivande grannar sätta stopp för planerna.

  • Publicerad 16:19, 18 apr 2017

Anläggningsingenjören Christer Johansson förklarar varför placeringen, enligt en bygglovsansökan, hamnar på trottoaren vid Karlbergsvägen 16 i stället för ute på Odenplan, där det finns gott om plats.

– Det är beslutat att man inte vill bygga någon offentlig toalett ute på själva nya Odenplan. Där är det knepigare med avloppsledningar. Där det planeras nu finns allt på plats i marken, säger han.

Bostadsrättsförening ryter ifrån

Men bostadsrättsföreningen som har entrén till sina lägenheter nära där toaletten kan placeras, mitt på trottoaren, sågar planerna.

"Först ber vi få påpeka att vi anser att den arkitektoniska utformningen av byggnaden lämnar mycket i övrigt att önska. Den är helt enkelt mycket ful!" skriver föreningen i ett yttrande. Utöver det rent estetiska ifrågasätter de även placeringen.

LÄS ÄVEN: Äntligen! Torghandeln på Odenplan är tillbaka

"Placeringen utanför porten till Karlbergsvägen 16 innebär ett betydande negativt ingrepp i den rådande 1800-talsatmosfären i kvarteret. Den containerliknande byggnaden kommer att dra blicken till och förstöra områdets harmoni. Boende på Karlbergsvägen 16 kommer att ”ramla” rätt in i en container när de går hemifrån." skriver grannarna vidare.

Christer Johansson håller inte med dem som protesterat om att toaletten kommer att vara i vägen.

– Vi kommer bygga ut trottoaren på bredden så det är ingen fara gällande det. Men jag förstår om man tycker att den borde ligga närmare tunnelbanan. Det är synd att SL själva inte bygger toaletter, kan jag tycka, säger Christer Johansson.

Besked inom kort

Handläggaren i bygglovsärendet Karin Kullberg hänvisar till sin chef Monika Larsson när Vi i Vasastan når henne och bygglovsenheten kan ännu inte säga någonting om utfallet..

– Vi kan inte uttala oss då ärendet bereds just nu. Men vi har samlat in alla information vi behöver och borde ha ett beslut inom ett par veckor, säger Monika Larsson, enhetschef på bygglovsenheten.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

100-åringen som älskas av hela kvarteret

Nyheter "Tigern på Heleneborgsgatan" om kärleken till Söder, Torsten – och livet I snart 70 år har Ingegerd Brusewitz bott i samma hus i Hornstull. När hon i veckan fyllde 100 år firades hon storslaget av grannarna. Här berättar hon om kärleken till sitt älskade Söder.söndag 27/5 8:30

De klär ut sig till sjöjungfrur

Nyheter Fenomenet "mermaiding" har kommit till Stockholm Har du alltid tyckt att den lilla sjöjungfrun Ariel är den bästa Disney-karaktären? Drömmer du om att få ta dig fram i vattnet med hjälp av en fena? Då kanske mermaiding är något för dig.söndag 27/5 8:00