Valand kafé. Stänger efter 64 år. Frågan är vad som händer med lokalen nu. Foto: Elin Jonsson

Vasastadsbor vill bevara 50-talet på Valand

Kaféet och tidskapseln Valand i Vasastan meddelade i förra veckan att de har stängt för gott. Nu hoppas närmaste butiksgrannen att 50-talsfanatiker tar över.

  • Publicerad 08:00, 25 sep 2018

Den 20 september gick ägarna till klassiska kaféet och konditoriet Valand ut på Facebook och bekräftade att de på grund av en lägre tid av olönsamhet tvingas stänga det klassiska fiket för gott – och att lokalen nu bytt ägare. Vem det blir som tar över är fortfarande inte känt, men på kaféets Facebooksida hoppas nu flera följare att det kommer drivas vidare i samma anda.

Daniel Ulvarsson som vi stoppar utanför fiket på Surbrunnsgatan hoppas också det.

– Det vore extremt tråkigt att stänga fiket eftersom det är så otroligt snyggt och välbevarat. Var ska jag nu gå och fika med min farmor? säger han.

Nu säljs Stockholms unika 50-talsfik

I sju år har Alexander Bagge arbetat i butiken Kram, som säljer tavelupphängningssystem, som ligger vägg i vägg med Valand. Han vet inte heller vilka de nya ägarna är, men hoppas också att de behåller den klassiska 50-talsinredningen.

– Om det fortfarande ska vara ett kafé så hoppas jag de nya ägarna är lite av fanatiker som fattar grejen. Jag menar det finns ju hur många vanliga kaféer som helst i stan, säger Alexander Bagge.

Valand öppnade 1954 och drevs av samma familj ända till det såldes vidare till en stammis förra året.

– Vi har valt bort 95 procent av alla intressenter, folk har pratat om att starta bistro eller bar men ägarens krav har varit att Valand ska bevaras som det är, sa Charbel Botros, mäklare, till Vi i Vasastan då.

Klassiska fiket Valand har stängt

Konditorilokalerna har en 50-talsprägel och har använts vid flera film- och reklaminspelningar som ska utspela sig under tidsepoken.

– Gubben och frugan som hade Valands innan var inte "in it for the money" där sista tiden. De hade ju arbetat in pensionen. De jobbade på för att tyckte det var trevligt och det var alltid frugan som bakade allt. Det var kvalitet, säger Alexander Bagge.

Vi har varit i kontakt med Valands senast ägare som inte vill kommentera försäljningen ytterligare.

Beskedet: Valand stänger för gott

Alexander Bagge, butiksgranne med Valand kafé. Foto: Elin Jonsson