Ger. Fanny och hennes mamma Marie Brynolf är engagerade i "Familj till familj på Norrmalm". Här tar de ner Fannys gamla snowracer som de ska ge bort till någon annan familj. Foto: Maja Brand

Vasastadsfamiljerna som går ihop för att hjälpa grannarnas barn

Projektet ”Familj till familj på Norrmalm” har gjort att barn i Vasastan kan följa med på skridskoutflykten, gå på konsert och få den där julklappen som föräldrarna inte har råd med.

  • Publicerad 11:27, 9 dec 2016

Det började på Gotland. Facebook-gruppen ”Familj till familj Gotland” har i dag drygt 2 400 medlemmar. Där trillar det varje dag in inlägg från folk som vill skänka, och andra som är i behov av, olika saker till barn. Det kan till exempel handla om skridskor, biobiljetter, leksaker och kläder. Gruppen startades av Christer Schwartz, diakon i Johannes församling, som tidigare arbetade på Gotland. För två månader sedan så drog han även i gång ”Familj till familj på Norrmalm”.

– Det finns barn här som inte får några julklappar eller som ska ha med sig skridskor till skolan fast föräldrarna inte har råd att köpa några. Alla här är inte miljonärer, säger Christer Schwartz, som berättar att han varje dag träffar folk i Vasastan som har det knapert.

I skrivande stund har gruppen strax under 300 medlemmar. Folk har skänkt biljetter till Dramaten, en biljett till Kents avskedskonsert och presentkort på biobiljetter. Bland annat. En av dem som ger är Birkastadsbon Marie Brynolf. Tillsammans med dottern Fanny har hon skänkt skridskor och barnböcker.

– Det känns bra att någon annan kan använda det som jag inte längre vill ha och det gör mig stolt att ge till folk som är i behov av hjälp, säger Fanny Brynolf.

Marie Brynolf hittade ”Familj till familj på Norrmalm” på Facebook. Tidigare har familjen skänkt julklappar via julklappshjälpen och andra organisationer.

– Men vi har saknat något i närområdet. Vi har jobb och lever ett bra liv, vi har vad vi behöver. Det känns bra att kunna hjälpa andra. Folk i Vasastan har generellt en god ekonomi och jag tänker att de som har det sämre kanske inte vågar visa det, säger hon.

Generellt är det få i innerstan, cirka 0,3-0,4 procent, som har ekonomiskt bistånd från staden jämfört med övriga staden där motsvarande siffra är cirka tre procent.

– I statistiken finns inte de personer som ligger precis på gränsen till att få bidrag. Och har man till exempel en bostadsrätt så går det inte att få stöd. Det vet många, och söker sig därför inte till oss. Dessutom finns det folk som av olika anledningar inte vill ha kontakt med oss trots att de har det svårt och jag kan tänka mig att det bland annat är dem kyrkan möter, säger Sergio Leiva, chef på försörjningsstödsenheten.

”Familj till familj på Norrmalm” är inte enbart en ”julinsamling” utan ska leva vidare.

– Det ska bli spännande att se hur gruppen utvecklas. Tanken är att folk ska kunna efterlysa saker som de behöver. Om de inte vill skylta med att de inte har det bra ekonomiskt så kanske Christer, som har startat gruppen, kan efterlysa åt dem, säger Marie Brynolf.

LÄS ÄVEN

Gymmet låter Vasastans unga träna gratis

Prisade Najmas nya flyktinghjälp

Antal hushåll med ekonomiskt bistånd på Norrmalm (snitt)

2010: 224.

2012: 237.

2014: 197.

2016: 128.

Enligt Sergio Leiva, chef för försörjningsstödsenheten i Stockholms stad, beror det minskade antalet hushåll med ekonomiskt bistånd på det ekonomiska läget.

– Det är svårt att jämföra siffror historiskt. Det är generellt färrei innerstan med ekonomiskt bistånd. Vi hade en ökning 2012 som berodde på den ekonomiska konjunkturen och att Försäkringskassans började med strängare bedömningar. Nu har det svängt igen, säger han.

Cirka 90 procent av de som får stöd är lever ensamma.