Danny Falkeman och Jonas Lagerström driver Etoile på Norra Stationsgatan som har fått en stjärna i Michelin-guiden. Foto: Privat

Vasastadskrog prisad i Guide Michelin

Knappt två år efter öppning har Vasastadskrogen Etoile fått en Michelinstjärna. Samtidigt har Mathias Dahlgrens Matbaren tappat sin.

  • Publicerad 11:30, 21 feb 2020

Etoile, som på franska betyder just "stjärna", tilldelades en stjärna i den nordiska upplagan av Guide Michelin som lanserades i måndags. Restaurangen, som har en fast meny, öppnade på Norra Stationsgatan i maj 2018 av erfarna krögarna Jonas Lagerström och Danny Falkeman. Något som uppmärksammades av StockholmDirekt.

– Vi vill skapa en föreställning för gästerna. De ska vara mycket mat och mycket som händer kring borden med till exempel flambering, grillning och presentationer. Det tar cirka 3,5-4 timmar att äta, sa Jonas Lagerström till StockholmDirekt då.

Stjärnkockar öppnar nytt i Vasastan

När han på måndagen tog emot beskedet att restaurangen fått en Michelinstjärna sa han till SvD att det inte ändrar något i hur de kommer att arbeta framöver.

– Det känns otroligt mäktigt! Att få en Michelinstjärna har inte varit ett primärt mål, men när det närmade sig nu i februari kände vi såklart att det vore väldigt kul att få en. Det betyder mycket för restaurangen, men det har inte varit på liv och död för oss, säger Jonas Lagerström, ägare och kökschef på Etoile, till SvD.

– Vi kommer inte att ändra eller forma oss på något sätt bara för att behålla stjärnan. Vår plan för vad vi vill satsa på i framtiden är tydlig, och bygger till stor del på det fantastiska team vi har byggt upp.

I måndags stod det också klart att Mathias Dahlgrens Matbaren förlorar sin Michelinstjärna. Något som innebär att Dahlgren för första gången sedan 1990-talet inte driver en stjärnkrog, uppger Dagens Industri.