Filmsystrar. Melina och Francesca Marakis film har spelats in på Valand på Surbrunnsgatan och har premiär i maj. Foto: Erik Simander

Vasastadssystrar gör film om uppbrott

Vasastadsborna och systrarna Melina och Francesca Marakis kortfilm har premiär i maj och utspelar sig enbart på klassiska 50-talsfiket Valand på Surbrunnsgatan.

  • Publicerad 16:27, 14 dec 2017

Harald Kvists Slag för Frihet är titeln på Melina och Francesca Marakis första film som de gör tillsammans. Systrarna bor tillsammans på Kammakargatan när de är i Stockholm. Melina bor delvis i London och Francesca i New York där hon läser på Columbia University. Där tar hon examen i vår och filmen är den största inlämningsuppgiften inför det.

– Jag kom att tänka på en idé som Melina hade för länge sedan och frågade henne vad som hände med den. Hon sa att hon hade lagt den åt sidan. Så vi skrev varsitt utkast och hittade gemensamma nämnare, säger Francesca Maraki.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Filmen handlar om en pappa som bestämmer sig för att säga upp relationen med sin 25-åriga dotter.

– Inte för att någonting har hänt utan för att han känner att föräldraskapet inte är något för honom. Man är så van att uppbrott skildras när det handlar om kärleksrelationer. Men när det här intensiva avskedet sker mellan två familjemedlemmar blir det väldigt intressant, säger Francesca Maraki.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Filmen är helt inspelad på Valand på Surbrunnsgatan.

– Det passar estetiken och temat. Det är en tidlös historia och vi kollade på lite äldre lokaler, Valand var en dröm. Vi ville även göra filmen i svartvitt och då måste man ha ett bra argument. Mitt är just det: tidlösheten, säger Francesca Maraki.

Att göra film tillsammans som systrar kan de rekommendera.

– Det fungerar för att vi inte är rädda för att säga till varandra vad vi tycker. Vi är ärliga och diskuterar när det är något vi inte tycker är bra, säger Melina Maraki.

Förhoppningen är att få med Harald Kvists Slag för Frihet nästa omgång av Stockholms filmfestival och drömmen är att göra en långfilm som ska utspela sig i Stockholm.

Har fått stöd

Filmer har fått flera produktionsstöd, senast av Filmbasen som gav Melina och Francesca Maraki 40 000 kr med motiveringen:

"Tack för att vi har fått ta del av denna surrealistiska avskedshistoria vars lysande samspel av hantverksskicklighet och personregi övertygar."

Systrarna har även haft en crowdfundingkampanj där de fått in cirka 70 000 kronor.

Melina och Francesca Maraki. Foto: Erik Simander

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

C-politiker vill adoptera bort papperskorgar

Nyheter "Jag vill se kreativiteten flöda" Vill du döpa en buske? Skriva ett citat på en papperskorg? Sätta ett parasoll på en bänk? Det tycker Centerpartiet vore toppen. De vill nämligen att 08:orna ska kunna adoptera delar av den offentliga...onsdag 18/7 19:00

Vattenvarning vid Smedsuddsbadet

Nyheter För höga halter av bakterier – men stockholmarna badar på ändå Vattnet vid Smedsuddsbadet är "otjänligt" och staden avråder från att bada, men när StockholmDirekt besökte stranden badades det för fullt.onsdag 18/7 17:34