Capitol på Sankt Eriksgatan. Foto: Mimmi Epstein

Vasastan blir med ny bio: Capitol slår upp sina portar igen

Den anrika biografen Capitol som länge varit en musiklokal ska nu byggas om till bio igen. Planen är tre salonger av “internationellt snitt” och även servering med mat och dryck.

  • Publicerad 17:01, 4 okt 2016

Filmdistributörerna NonStop Entertainment och Njutarfilms har tecknat ett hyresavtal med bostadsrättsföreningen Gjutaren Mindre 3 i Vasastan om att ta över den gamla biograflokalen Captiol på Sankt Eriksgatan.

Enligt avtalet ska Capitol byggas om till en modern biograf med tre salonger av “internationellt snitt” och arbetet beräknas börja inom kort.

Enligt Non Stop Entertainments vd Jakob Abrahamsson ska den nya biografen profilera sig på kvalitetsfilm och även servera mat och dryck.

– Vi tycker att det behövs fler biografer som visar bra film, vår ambition är att det blir en bekväm, inbjudande kvartersbiograf för Vasastan och Kungsholmsområden där det just nu inte finns så mycket, säger Jakob Abrahamsson.

Han lyfter upp flera kvartersbiografer som går bra i stan, som Bio Rio i Hornstull, och tror att konceptet kommer fungera bra även i Vasastan. 

– Det finns biografer som gör det här och det fungerar bra. Det blir en lokal kvartersgrej, man kan promenera hem och förhoppningsvis ta ett glas vin före eller efter filmen, säger Jakob Abrahamsson som tror många längtar efter lite nedkopplad tid. 

– Vi tror det finns många som vill komma bort från twitteruppdateringar och mobiler, att kunna koppla bort sig ett tag. 

Capitol byggdes 1926 och har sedan dess bytt namn två gånger. 1985 stängde lokalen helt som biograf och har fram till nu bland annat varit musik- och klubblokal.

Planen är att den nya biografen ska stå klar i augusti nästa år.

Stockholms stad har även beviljat projektet 300 000 kronor i utvecklingsstöd.