Vasastan får plaskdamm – som förr

För cirka 15 år sedan togs Vasaparkens plaskdamm bort. Nu kan det byggas en ny. Flera Vasastadsbor tar emot beskedet med glädje.

  • Publicerad 18:04, 10 jan 2018

Som Vi i Vasastan skrev förra veckan planeras en plaskdamm någonstans i Vasaparken. Nu ska stadsdelsförvaltningen leta efter en lämplig plats.

Flera läsare har hört av sig och påpekat att det så sent som i början av 2000-talet fanns en damm i parken, i sluttningen mittemot Sven-Harrys.

Och det stämmer förstås. Dammen togs bort i samband med upprustningen av Vasaparken som gjordes mellan 2004 och 2006. Anledningen? Enligt förvaltningen hade den då länge varit ur drift och var i dåligt skick. Först var tanken att den skulle omformas till en mer lättskött spegeldamm med inslag av vattenväxter men det blev aldrig av.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Men nu, cirka femton år senare, kan det alltså vara dags.

Så, hur sugna är Vasastadsborna på en ny plaskdamm? När Vi i Vasastan frågade runt i Vasaparken var det bara tummen upp.

– Kanske inte just i dag när det är minusgrader men på sommaren när det är varmt så att barn och vuxna kan svalka sig, säger Jonas Anger.

– Jag tycker att det låter härligt, det vore jättefint om barnen kunde få plaska runt lite, säger Flora Wiström.

Stadsdelsförvaltningen ska även undersöka möjligheten till ännu mer vattenlek i Vasastan.

Gamla plaskdammen. För cirka tjugo år sedan togs Vasaparkens plaskdamm bort. Foto: Annika Bryn

Mer plaskdamm

1911 anlades en damm öster om gräsplanen.1931 ändrades parkdammen till en plaskdamm i betong för barnens lek och 1938 omvandlades Vasaparkens lekplats till Stockholms första bemannade parklek. Efter det har plaskdammen gjorts om vid flera tillfällen.

Källa: Norrmalms stadsdelsförvaltning

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

C-politiker vill adoptera bort papperskorgar

Nyheter "Jag vill se kreativiteten flöda" Vill du döpa en buske? Skriva ett citat på en papperskorg? Sätta ett parasoll på en bänk? Det tycker Centerpartiet vore toppen. De vill nämligen att 08:orna ska kunna adoptera delar av den offentliga...onsdag 18/7 19:00

Vattenvarning vid Smedsuddsbadet

Nyheter För höga halter av bakterier – men stockholmarna badar på ändå Vattnet vid Smedsuddsbadet är "otjänligt" och staden avråder från att bada, men när StockholmDirekt besökte stranden badades det för fullt.onsdag 18/7 17:34