VÄSBY ENTRÉ. Exempel på hur Väsby Entré skulle kunna gestalta sig när stationsområdet och kringliggande bostadshus är färdigbyggda. Nu har Upplands Väsby utsetts till landets femte bästa arkitekturkommun. Foto: Visionsbild: Zaha Hadid Architects

Väsby bästa arkitekturkommun i Stockholms län

Bäst i Stockholms län och femma i landet. Det blev resultatet för Upplands Väsby när utmärkelsen Årets arkitekturkommun avgjordes.

  • Publicerad 11:20, 5 sep 2019

Kommunerna i topp lyckas kombinera ett förhållandevis högt bostadsbyggande med goda villkor för att utveckla arkitekturen. Det visar en rapport som Sveriges Arkitekter och HSB Riksförbund har låtit ta fram.

Hur lyckades Väsby placera sig så högt?

– I ”Årets Arkitekturkommun” mäts både formella saker och mjuka saker som hur kommunen är att jobba med. Privatanställda arkitekter upplever uppenbarligen ett bra bemötande och ett bättre dialogklimat i kommunen. Kommunen har också en större andel erfarna planarkitekter än många andra kommuner, vilket förstås leder till spänstigare diskussioner med byggaktörernas arkitekter, säger Alarik von Hofsten, tf stadsutvecklingschef i Upplands Väsby kommun och projektledare för Fyrklövern.

Vad har Väsby gjort rätt?

– Kommunen har konsekvent och under många år arbetat med att steg för steg utveckla de centrala delarna av Väsby från förort till stad. Tidigt identifierade vi att för att lyckas med det måste vi attrahera både byggaktörer och arkitekter till att vilja skapa projekt Väsby. Därför har vi lagt ned mycket möda på saker som Stadsbyggnadsdagen, att föreläsa om och debattera stadsutveckling och lockat världsarkitekten Zaha Hadid att göra sitt första projekt i Norden i Väsby Entré. Sist men inte minst viktigt råder det politisk enighet om de stora byggprojekten i kommunen, säger Alarik von Hofsten.

Hur känns det?

– Framför allt gläds jag med alla medarbetare i kommunen som här får ännu ett kvitto på att de gör ett uppskattat jobb. Jag tycker också vi har modiga lokalpolitiker som vågar tro på det vi gör och stöttar oss när det behövs.

De 20 högst placerade arkitekturkommunerna

Malmö (77,9)
Örebro (75,9)
Borås (75,2)
Norrköping (75,0)
Upplands Väsby (74,0)
Järfälla (71,9)
Växjö (71,1)
Lund (70,8)
Tyresö (70,5)
Karlstad (70,5)
(Sammanvägt indexvärde inom parentes.)

Utmärkelsen Årets Arkitekturkommun bygger på två olika komponenter. Ett index som grundas på enkätsvar från Sveriges Arkitekters medlemmar, där de bedömt hur bra kommunen arbetar med arkitektur. Och en del där offentlig statistik värderar kommunerna utifrån förmågan att planera byggande i relation till befolkningsutvecklingen.

Fler nyheter i Vi i Väsby

Effektivt Väsby vann klart

Nyheter Fyra mål på lika många minuter avgjorde Trots ett spel som hackade på en cylinder hämtade Vilda Väsby med sig tre poäng i bortamatchen mot ärkerivalerna Vallentuna BK. Nyckeln blev fyra minuter i slutet av första- och början av andra...söndag 26/1 19:40

Anna får pli på hundarna i Norrort

Nyheter "Det finns ingen manual" En del hundägare har problem med hundar som skäller, krafsar eller kissar inomhus. Men om det inte är något fysiskt fel på pälsklingen? Det är här Danderydsbon och hundtränaren Anna Ögren kommer in.fredag 24/1 15:26

Väsbys nya matbutik har frukt och grönt i bankvalv

Nyheter Nyöppnat på Centralvägen Frukt och grönt ligger i säkert förvar i nya butiken på Centralvägen i Väsby. Konstigt vore väl annars. Kylrummet var tidigare bankvalv.fredag 24/1 11:50
Stockholm Direkt