VÄSBY ENTRÉ. Exempel på hur Väsby Entré skulle kunna gestalta sig när stationsområdet och kringliggande bostadshus är färdigbyggda. Nu har Upplands Väsby utsetts till landets femte bästa arkitekturkommun. Foto: Visionsbild: Zaha Hadid Architects

Väsby bästa arkitekturkommun i Stockholms län

Bäst i Stockholms län och femma i landet. Det blev resultatet för Upplands Väsby när utmärkelsen Årets arkitekturkommun avgjordes.

  • Publicerad 11:20, 5 sep 2019

Kommunerna i topp lyckas kombinera ett förhållandevis högt bostadsbyggande med goda villkor för att utveckla arkitekturen. Det visar en rapport som Sveriges Arkitekter och HSB Riksförbund har låtit ta fram.

Hur lyckades Väsby placera sig så högt?

– I ”Årets Arkitekturkommun” mäts både formella saker och mjuka saker som hur kommunen är att jobba med. Privatanställda arkitekter upplever uppenbarligen ett bra bemötande och ett bättre dialogklimat i kommunen. Kommunen har också en större andel erfarna planarkitekter än många andra kommuner, vilket förstås leder till spänstigare diskussioner med byggaktörernas arkitekter, säger Alarik von Hofsten, tf stadsutvecklingschef i Upplands Väsby kommun och projektledare för Fyrklövern.

Vad har Väsby gjort rätt?

– Kommunen har konsekvent och under många år arbetat med att steg för steg utveckla de centrala delarna av Väsby från förort till stad. Tidigt identifierade vi att för att lyckas med det måste vi attrahera både byggaktörer och arkitekter till att vilja skapa projekt Väsby. Därför har vi lagt ned mycket möda på saker som Stadsbyggnadsdagen, att föreläsa om och debattera stadsutveckling och lockat världsarkitekten Zaha Hadid att göra sitt första projekt i Norden i Väsby Entré. Sist men inte minst viktigt råder det politisk enighet om de stora byggprojekten i kommunen, säger Alarik von Hofsten.

Hur känns det?

– Framför allt gläds jag med alla medarbetare i kommunen som här får ännu ett kvitto på att de gör ett uppskattat jobb. Jag tycker också vi har modiga lokalpolitiker som vågar tro på det vi gör och stöttar oss när det behövs.

De 20 högst placerade arkitekturkommunerna

Malmö (77,9)
Örebro (75,9)
Borås (75,2)
Norrköping (75,0)
Upplands Väsby (74,0)
Järfälla (71,9)
Växjö (71,1)
Lund (70,8)
Tyresö (70,5)
Karlstad (70,5)
(Sammanvägt indexvärde inom parentes.)

Utmärkelsen Årets Arkitekturkommun bygger på två olika komponenter. Ett index som grundas på enkätsvar från Sveriges Arkitekters medlemmar, där de bedömt hur bra kommunen arbetar med arkitektur. Och en del där offentlig statistik värderar kommunerna utifrån förmågan att planera byggande i relation till befolkningsutvecklingen.

Fler nyheter i Vi i Väsby

Agnetha i Carlslund tänker redan på julen

Nyheter Hjälper familjer som inte har råd med klappar och mat Sommaren har precis tagit slut, men Agnetha Olofsson i Carlslund tänker redan på julen. För sjunde året i rad hjälper hon familjer som har det ekonomiskt tufft med klappar och julmat.söndag 15/9 7:15

En anhållen efter skottlossning i Apoteksskogen

Nyheter Flera personer larmade polisen på lördagsmorgonen En man är anhållen misstänkt för vapenbrott efter skottlossningen på lördagsmorgonen i Apoteksskogen i Upplands Väsby.lördag 14/9 16:55
Stockholm Direkt