Väsby får fem kulturstipendiater

Nu är det avgjort vilka som får Upplands Väsby kommuns kulturstipendium 2018–2019. Arbete både på de stora och de små scenerna premieras.

  • Publicerad 10:15, 26 dec 2017

Det är musiken som dominerar bland årets stipendiater. Men bland prisvinnarna återfinns också en författare. Nu har en jurygrupp bestående av kultur- och fritidsnämndens presidium tillsammans med kommunens kulturstrateg utsett årets kulturstipendiater.

En ut av vinnarna är operasångerskan Elin Skorup, någon som uppträtt på de stora scenerna i Sverige och utomlands.

– Det känns alldeles fantastiskt roligt, speciellt när man blir uppmärksammad här hemma, säger Elin Skorup.

Hennes vinstpengar ska gå till att bekosta röstvård så att hon kan nå högre höjder som operasångerska.

– Allt man gör dramatiskt måste utgå från rösten. Det är så mycket svåra saker rösten ska ta sig an, menar Elin som kommande året bland annat ska uppträda på Drottningholm, i New York och Köpenhamn.

En annan musikalisk vinnare är saxofonisten, klarinettisten och kompositören Thomas Backman. Motiveringen av juryn hyllar hans sätt att göra musik: "För sitt experimentella och träffsäkra musikaliska uttryck som berör och väcker nyfikenhet". Vinstpengarna ska gå till att färdigställa Thomas Backmans första album.

Den tredje musikaliska vinnaren är sångaren Teuvo Riihioja som brukar uppträda för boende på Hedvigsgården. Han får pengar för att kunna investera i ny musikutrustning och beskrivs av juryn som att han berör och skapar glädje med sin röst. Detta anses vara ett värdefullt arbete för kommunens medborgare.

Den fjärde vinnaren är Väsbykören som sprider glädje och engagemang med sin sång. Juryn beskriver det som att "deras framträdanden är uppskattade och inspirerande både hos unga som äldre". Vinstpengarna ska gå till att utveckla sångtekniken och utöka repertoaren.

Men till sist har vi också en vinnare som inte är från musikens värld. Det handlar om författaren och journalisten Kalle Holmqvist. Han skriver berättelser som utspelar sig under olika historiska tidsåldrar, både för vuxna och för barn. Hans vinstpengar ska gå till ett riktigt lokalt syfte, han ska nämligen skriva en barnbok om vikingatiden som utspelar sig i Upplands Väsby. Juryn menar att detta är särskilt lämpligt då vikingagården Gunnes gård firar 30-årsjubileum 2018.

Prisvinnarna får dela på 100 000 kronor. Kulturstipendierna delas ut vartannat år för att stödja och uppmuntra professionella konst- och kulturutövare med anknytning till Väsby.

MER Vinnarna

Karl Holmqvist, författare och journalist

Thomas Backman, saxofonist, klarinettist och kompositör

Elin Skorup, operasångerksa

Teuvo Riihioja, sångare

Väsbykören

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Fler nyheter i Vi i Väsby

Nytt t-banekaos börjar i dag

Nyheter I dag inleds arbetet med att rusta gröna linjens t-banespår på Söderströmsbron. Det innebär att sträckan kommer att vara avstängd i båda riktningar under de två veckor arbetet pågår och att samtliga...måndag 16/7 10:16

Resenärer upprörda i pendelkaoset

Nyheter Pendeltågsstationerna Odenplan och Stockholm City är avstängda sedan i morse, något som upprört resenärer hela förmiddagen. På Södra station i Stockholm är stämningen blandad.fredag 13/7 14:32

Så mycket skolkar eleverna där du bor

Nyheter 11,2 procent av gymnasieeleverna i Stockholms län skolkade för mycket för att få studiebidrag. Så här ser det ut i din del av länet.fredag 13/7 7:38