SPONSRING. Väsby IK Hockey är kritiska mot att ersättningen för kommande namnsponsring av Vilundaparkens ishall går till kommunen. Foto: Upplands Väsby kommun

Väsby IK Hockey kritiska till kommunens sponsringsavtal

Kommunen vill att näringslivet sponsrar idrotten i Väsby genom att de får namnge ishallen i Vilundaparken. Positivt, tycker många. Men Väsby IK Hockey tycker att pengarna ska gå till klubben.

  • Publicerad 08:26, 22 maj 2019

I just den här frågan har vi olika uppfattning.

Ekonomidirektör Derk de Beer. Foto: Upplands Väsby kommun

Väsby IK Hockey hade plockat fram en namnsponsor till ishallen i höstas, men fick nej av kommunen.
– Det är det vi tycker är lite tråkigt. Vad vi vet var kommunen inte på gång att sälja namnet på hallen utan allt började när vi hittade en sponsor som var villig att betala. För oss var det ganska stora pengar. Då säger kommunen nej, säljer namnet själva och ger pengarna till andra idrotter, säger Göran Lilja, kassör i Väsby IK Hockey.

Riktlinje för namnsponsring

Enligt ekonomidirektör Derk de Beer antog Upplands Väsby kommun 2017 en riktlinje för namnsponsring. Med den riktlinjen kan klubbar inte få pengar från namnsponsring, utan de går till kommunen.

– Det företag som Väsby IK Hockey föreslog i höstas ville ge ett ekonomiskt bidrag till hockeyklubben, inte teckna ett avtal med oss. Det går inte under de här förutsättningarna, säger Derk de Beer.

Annorlunda i andra kommuner

Men i andra kommuner ser det annorlunda ut. I till exempel Täby har Viggbyholms IK Hockey och konståkningen (Viggbyholms IK) fått en namnsponsor till Hägernäs ishall – och pengarna går direkt till klubben. I det fallet handlar det om ett femårigt avtal som ger 100 000 kronor om året.

– Varför kunde vi inte haft en sådan konstruktion i Väsby också? undrar Göran Lilja.

Enligt Derk de Beer ger riktlinjerna en möjlighet för näringslivet att sponsra idrotten under reglerade former.

– Kommunen ställer sig positiv till sponsring, men inte på bekostnad av andra föreningar. Kommunstyrelsen har beslutat att gå den här vägen för att alla i kommunen ska få kunna ta del av ett rikt idrottsliv.

Dyrt att driva en ishall

Han pekar också på att det är dyrt att driva en ishall och att klubbarna som nyttjar den bara betalar en marginell del av den totala kostnaden.

– Vi är medvetna om att en ishall kostar lite mer än vanliga idrottsanläggningar, men kommunen vill ju att vi har en ishall. Vi ger ungdomarna i kommunen en chans att prova på hockey och med A-laget skapar vi ishockeyunderhållning på en hög nivå, säger Göran Lilja.

Är ni motarbetade av kommunen?

– Nej, det tycker vi inte. Men i just den här frågan har vi olika uppfattning, säger Göran Lilja.

Stockholm Direkt