FAMILJEDAGHEM. Kommunen har dragit in tillståndet för ett familjedaghem i Upplands Väsby. Anledningen var att en av ägarna driver en sidoverksamhet som av kommunen "inte anses förenlig med att bedriva pedagogisk omsorg i Upplands Väsby." Foto: Mostphotos

Väsby kommun drog in tillstånd för familjedaghem

Kommunen har dragit tillbaka tillståndet att driva pedagogisk omsorg för ett familjedaghem i Väsby. Detta sedan en av ägarna har registrerat ett företag för porravvänjning på samma adress. Nu skärper kommunen reglerna kring godkännande av fristående utövare av förskolor.

  • Publicerad 18:05, 3 nov 2019

Jag kommer som ordförande alltid att sätta barns rätt till trygghet i första hand.

Beslutet att återkalla tillståndet att driva pedagogisk omsorg för familjedaghemmet fattades av utbildningsnämnden i slutet av augusti.

Anledningen var att en av ägarna driver en sidoverksamhet som av kommunen "inte anses förenlig med att bedriva pedagogisk omsorg i Upplands Väsby" samt att "detta innebär att förtroende saknas för ägarna och tillståndet återkallas från och med den 30 september 2019."

Porr- och spelmissbruk

Utbildningsnämndens ordförande, Joanna Masoura (M), är för tillfället föräldraledig, men var den som undertecknade delegationsbeslutet i augusti.

– Vi blev av en Väsbybo informerade om att en av ägarna till familjedaghemmet tidigare i år har registrerat ett företag på samma adress som den pedagogiska verksamheten. Företagets syfte är att online-coacha folk med ett porr, sex, – och/eller spelmissbruk, skriver hon i ett mejl till Vi i VäsbyDirekt.

Hon skriver vidare att kommunen via företagets hemsida fick vetskap om ägarens egen missbrukshistorik.

– Både att själv ha varit fast i ett sådant missbruk samt att ha företagets verksamhet i samma lokaler som den pedagogiska omsorgen är enligt mig inte förenligt med att arbeta med barn och visar på bristande omdöme, skriver Joanna Masoura och fortsätter:

– Jag kommer som ordförande alltid att sätta barns rätt till trygghet i första hand och agerade därför på en gång och tog beslut om att återkalla tillståndet för den pedagogiska omsorgsverksamheten.

"Förtroendet förbrukat"

Enligt Joanna Masoura finns det inget som tyder på att det skett några "oegentligheter" inom verksamheten.

– Men förtroendet för att fortsatt driva verksamhet med barn är förbrukat, skriver hon.

Efter det har kommunen tagit beslut om att ändra reglerna för fristående utövare av pedagogisk verksamhet.

– Vi har i september tagit nämndbeslut kring revidering av våra regler för godkännande av fristående utförare att starta eller driva pedagogisk omsorg eller förskola i Väsby. Där skärper vi reglerna ytterligare för att säkra barns trygghet och god kvalitet i verksamheterna.

Avslutad verksamhet

Så här kommenterar ägaren att familjedaghemmet har stängt:

– Vi har sagt upp oss och det är en avslutad verksamhet, och nu satsar vi på den nya verksamheten med mentorskap och beroendecoachning. De som är sex- och porrberoende behöver hjälp, och den hjälpen kan vi ge.

Hen tar ett exempel:

– 56 procent av amerikanska skilsmässor beror på att den ena partnern har en tvångsmässig porrkonsumtion. Det är ingen klassfråga utan kan drabba alla.

Ägaren väljer att inte kommentera att kommunen dragit in tillståndet för den pedagogiska omsorgen, eller anledningen till det.

Inte särskilt ofta

Att ett tillstånd för en pedagogisk verksamhet dras in sker inte särskilt ofta, enligt Joanna Masoura.

– Men möjligheten finns för sådana situationer där nämnden anser att verksamheten inte följer lagstiftningen eller kommunens krav.

Stockholm Direkt