NEJ. Oppositionens (S, V, MP) förslag att ge skolan i Väsby 60 miljoner kronor extra röstades ner av Väsbyalliansen och SD på måndagens kommunstyrelsesammanträde. Foto: Charlotte Årling/arkiv

Väsbyalliansen säger nej till 60 extra skolmiljoner

Oppositionen i Väsby vill ge skolan 60 miljoner extra – något Väsbyalliansen och SD säger nej till. Det politiska styret tycker det räcker med de 189 miljoner kronor som skjuts till under kommande tre år till skola och förskola.

  • Publicerad 12:00, 7 nov 2019

Det behövs mer resurser för att alla barn i Väsby ska lyckas i skolan.

På måndagens kommunstyrelsesammanträde i Väsby lade oppositionen (S, V och MP) fram ett förslag på 60 miljoner extra till skolan. Pengarna skulle användas till att höja skolpengen, höja tilläggsbelopp för barn med särskilda behov, stärka den "socioekonomiska viktningen" och öka stödet till barn med neuropsykiatrisk funktionsnedsättning i förskolan.

Men Väsbyalliansen (M, C, L, KD och VB) röstade ner förslaget.

– Det behövs mer resurser för att alla barn i Väsby ska lyckas i skolan. Det är tungt och ledsamt att förslaget inte fick stöd över blockgränserna, säger Mathias Bohman (S), oppositionsråd.

De 60 miljonerna skulle enligt oppositionen finansieras med tio öre högre skatt, lägre resultatmål och nya, bättre ekonomiska förutsättningar än tidigare (ökade skatteintäkter och ökade statsbidrag).

– Utvecklingen av Väsbys skolor behöver fortsätta. Det handlar om barnens framtid. Väsbys barn och ungdomar förtjänar det bästa. Alla barn och ungdomar i Väsby ska bli sedda, bemötta och utmanade utifrån sin nivå, säger Maria Tuvesson, gruppledare för Miljöpartiet.

Minskat årligt sparande

Kommunstyrelsens ordförande, Oskar Weinmar (M), ser något annorlunda på saken.

– De rödgröna ville i första hand ha igenom en annan budget och när inte det fick kommunstyrelsens stöd testade de att få igenom ett andrahandsförslag. Det byggde på att höja skatten och därmed på sikt minska tillväxt och jobbskapande. Därutöver innebar förslaget ett ordentligt minskat årligt sparande. Det är inte långsiktigt klok ekonomisk hantering.

Han pekar på att Väsbyalliansen i sin budget, som antogs i juni, sköt till ytterligare 189 miljoner kronor till förskola och skola under de kommande tre åren.

– Det är en i sammanhanget offensiv satsning i jämförelse med många andra kommuner i länet, säger Oskar Weinmar.

Fler nyheter i Vi i Väsby

Väsby IK HK är en seger från allsvenska kvalserien

Sport Vann första finalmatchen mot Halmstad Hammers Vilda Väsby har några fingrar fler än Halmstad HF på pokalen som delas ut till segrarna i hockeyettans final. Första duellen i bäst av tre vanns med 1–0 nere i Halmstad, men det osade katt under hela...tisdag 25/2 22:20

Nu försvinner gratisparkeringen i centrala Väsby

Nyheter Fri halvtimme tas bort från första mars Första mars försvinner den fria halvtimmen på Väsbys parkeringar. Anledningen är bland annat att folk fuskade genom att ställa fram tiden i mobilappen. Men det är inte alla som gillar beslutet.tisdag 25/2 17:00

Nya Smedsgärdsskolan skjuts upp ett år

Nyheter "Vi behöver förskoleplatserna på Visselpipan" Bygget av Smedsgärdsskolan skjuts upp ett år. Enligt Väsbyalliansen behövs platserna på förskolan Visselpipan, som ligger på tomten där skolan ska byggas. Men oppositionen ser förseningen som ett...tisdag 25/2 11:10
Stockholm Direkt