BUDGET. Oskar Weinmar (M) och Eila Bromme (L) pekar på de utmaningar Kommunsverige står inför: Åldrande befolkning, ineffektiv integration, en arbetsförmedling i förändring samt växande barnkullar och lärarbrist. Foto: Charlotte Arwedsson

Väsbyalliansen vill ha knarkspanhundar i Väsby

Knarkspanhundar, fler lärarassistenter och ökat föräldrastöd. Det är punkter med hög prioritet i Väsbyalliansens budget för de kommande tre åren.

  • Publicerad 06:15, 23 maj 2019

Vi satsar inte på det extra, det som är "lök på laxen."

Väsbyalliansens budget för 2020-2022, som presenterades på tisdagen, innehåller klassiska borgerliga fokusområden som trygghet, valfrihet, delaktighet samt ansvar och långsiktighet.

Trygghetsarbetet i Väsby får en miljon kronor extra. Detta för att komma till rätta med otryggheten, framför allt vid stationsområdet där det varit problem med bråk och droghandel under våren.

– De tidigare insatser som genomförts har inte gett den verkan vi ville ha. Det stannar inte vid kameror, väktare, ordningsvakter och fältare. Vi vill nu även sätta in knarkspanhundar i arbetet mot droghandeln, säger kommunstyrelsens ordförande Oskar Weinmar (M).

Lärarassistenter

Skolan har ett ansträngt läge med stor lärarbrist. Ett sätt är att satsa på lärarassistenter, vilket man avsätter en miljon kronor extra till i kommunen utöver den statliga satsningen.

– Det blir en konkret hjälp för att lärarna ska få fokusera på undervisningen, säger Eila Bromme (L).

Oskar Weinmar pekade på att man förbättrat ekonomin genom att slimma den kommunala organisationen.

- Vi vill ha mer kraft ute i verksamheterna. Kommunen måste göra ett överskott, man kan inte äta sig mätt på sättpotatisen. Nu hamnar vi till och med strax över överskottsmålet på 2,5 procent, sa han.

"Viktigt med spontanidrott"

Roland Storm (VB) tryckte på att det är viktigt med ökad rörelse och friskvård, inte minst bland barn och unga.

– Unga pojkar som inte deltar i någon organiserad idrott har ökat markant. Det är viktigt att skapa förutsättningar för både organiserad idrott och spontanidrott.

Han pekar bland annat på att det blir en ny sporthall vid Vikskolan, mer pengar till Vilundaparkens fotbollshall för att bygga läktare och kafé, samt att planeringen för en skejtpark vid pumptracken i Vilundaparken är i full gång.
Vad gäller föreningsbidragen behövs en "uppryckning".

- En del av föreningsbidragen har betalats ut slentrianmässigt. Nu ska vi kolla så att rätt krona går till rätt ställe, säger Roland Storm.

Anki Frickner (C) framhöll även att extra satsningar görs på klimatarbetet.
– Där har vi ett stort ansvar gentemot kommande generationer.

Men vad satsar ni inte på?

– Vi satsar inte på det extra, det som är "lök på laxen." Gestaltning och offentlig utsmyckning behöver till exempel inte kosta pengar. Vi vill satsa på välfärdens kärna, säger Oskar Weinmar.

Vad vill Väsbyalliansen satsa på?

Tydligt fokus på barn och unga:
(Exempelvis 91 miljoner kronor extra 2020)
Ökad rörelse och friskvård:
Utökad fotbollshall i Vilundaparken med läktare, omklädningsrum och kafé
samt 9-mannaplan i Runby.
Stärkt föräldrastöd:
Öppna förskolans format fördjupas
Öppna förskolan flyttas från utbildningsnämnden till socialnämnden
Familjerna ska få bättre stöd
LärarassistenterNya former av trygghetsåtgärder:
Exempelvis knarkspanhundar

Ur Väsbyalliansens flerårsplan med budget för 2020-2022.


 

Fler nyheter i Vi i Väsby

"Kotten" vill avvakta med besked

Sport På is var han och roligt hade han. Om Fredric ”Kotten” Korduner kliver tillbaka in i Vilda Väsby är ändå ett besked han själv och klubben avvaktar med.söndag 22/9 11:30

Toppmöte avgör säsongens öde för BSK:s herrar

Sport Tvåan mot trean i hett lördagsmöte i division 4 Imorgon lördag spelar BSK årets allra viktigaste match. Vid seger mot tvåan Spånga IS går herrlaget förbi och tar över andraplatsen, vid förlust slutar de trea.fredag 20/9 17:00

Winbergh lämnar – "Kotten" kan ersätta

Sport Publikfavorit tillbaka i Väsby IK HK Vilda Väsby har släppt nyförvärvet Eric Winbergh till seriekonkurrenten Visby/Roma och hoppas ersätta honom med "hjälpgumman" – Fredric Korduner.fredag 20/9 14:10
Stockholm Direkt