FÖRTIDSRÖSTNING. Ulla Thörner är röstmottagare och teamledare i tältet vid stationen i Upplands Väsby. Hon och kollegerna har haft fullt upp i veckan när röstsugna Väsbybor har valt att förtidsrösta. Foto: Charlotte Arwedsson

Väsbyborna har förtidsröstat i EU-valet - som aldrig förr

EU-valet närmar sig med stormsteg och i morgon söndag är det dags att ta sig till vallokalerna. Men rekordmånga Väsbybor har valt att förtidsrösta.

  • Publicerad 10:25, 25 maj 2019

Gör jag inget nu så kan jag inte gnälla sedan

Ni har säkert sett tältet nere vi stationen i Väsby. Där har man sedan 13 maj kunnat förtidsrösta till EU-valet den 26 maj. Även i Väsby Centrum har det funnits möjlighet att rösta, vilket många Väsbybor har gjort.

– Intresset har varit stort för att rösta. Och det är många som passar på när de ser att man inte behöver ha röstkortet med sig, utan att det räcker med legitimation, säger röstmottagare Ulla Thörner i röstningstältet vid stationen.

Tredubblats jämfört med 2014

Vid en avstämning i måndags hade antalet mottagna förtidsröster i Väsby tredubblats jämfört med EU-valet 2014, enligt Daniel Berglund på kommunens valkansli. Då hade 15 procent av Väsbys 31 508 röstberättigade avgett sin först i förtid. Den siffran är högre än för både Sollentuna kommun och Stockholms stad.

En av anledningarna är just den ökade tillgängligheten, tror Filip Olma, kanslichef på kommunledningskontoret i Upplands Väsby.

– Vi har gjort det lätt för folk att rösta i och med tältet vid stationen och i Väsby Centrum, säger han.

Ulla Thörner tog på en enda dag - måndagen - emot 200 röster i stationstältet.

- Folk har ett intresse av att påverka vad som händer. En del säger: "'Gör jag inget nu så kan jag inte gnälla sedan."

FÖRTIDSRÖSTNING. Ulla Thörner är röstmottagare och teamledare i tältet vid stationen. Till sin hjälp har hon för dagen Margita Björknäs, Annika Billetun och Gun-Britt Forsberg Roecklein. Foto: Charlotte Arwedsson

Vallokalerna som har öppet på EU-valdagen 26 maj

Väsby skola.
Vikskolan.
Runby skola.
Sverigefinska skolan.
Messingen.
Frestaskolan.
Lokal bredvid Café Astrid.
Grimstagården.
Bollstanäs skola.
Odenskolan.
Förskolan Ringblomman.
Breddenskolan.

Stockholm Direkt