EM-KLARA. Alice Westermark och Knockberg Flash ska delta i ponny-EM i augusti. Foto: Privat

Väsbyekipage klara för ponny-EM

Ett ponnyekipage från Stora Wäsby fältrittklubb gör EM-debut i England nästa månad. Tävlingen blir sextonåriga Alice Westermarks hittills största. – Det känns spännande, säger hon.

  • Publicerad 12:36, 12 jul 2018

Alice Westermark och hennes ponny Knockebeg Flash har blivit uttagna till Sveriges trupp i ponny-EM i England i augusti. Ponnyn kallas Dahi – namnet är gaeliska och betyder "fantastisk skäck" – och det var med honom Alice Westermark klarade EM-kvalgränsen tidigare i våras, efter vilket hon blev uttagen till laget.

– Du kvalar genom att rida en godkänd tvåstjärnig ponny, vilket är den högsta fältrittklassen du kan tävla i med ponny, eller genom att rida en godkänd internationell enstjärnig häst, förklarar hon.

Vilket är allt annat än lätt.

– Det är väldigt svårt. Du måste ju prestera bra eller okej bra i alla olika grenarna. I dressyren måste du ha minst 50 procent, i hoppningen inte mer än 16 fel och i terrängen måste du ha noll fel på hindren men du får ha hur mycket tidsfel som helst.

Vilken är er styrka?

– Terrängen, den går oftast bra för oss. Dahi är väldigt duktig och skicklig i terrängen och tycker att det momentet är roligast.

EM blir din hittills största tävling. Hur känns det?

– Det känns spännande. Jag har inte jättehöga mål, eftersom det är väldigt stor konkurrens och det finns många duktiga ryttare i Europa. Målet är att kunna genomföra på ett bra sätt och så felfritt som möjligt.

Det här är det sista året som Alice Westermark får tävla internationellt på ponny. Efter EM och NM säljer hon båda sina två ponnyer och övergår till stor häst.

– Ja det är väldigt sorgligt eftersom det är de sista ponnyerna jag har och båda ska säljas samtidigt. De är personliga och man fäster sig vid dem ganska lätt.

MER Fälttävlan

Består av tre delprov (dressyr, hoppning, terrängprov) under vilka ryttaren rider samma häst.

Dressyrprovet rids alltid först och har till uppgift att visa att hästen är lösgjord, lydig, lugn, positiv, uppmärksam och i harmoni med sin ryttare.

Terrängprovet fokuserar på ryttares och hästars förmåga att anpassa sig till olika och varierande villkor (väder, terräng, hinder, beslutsamhet, osv.) och lösa de uppgifter de ställs inför.

Hopprovet är ett test där ekipaget tävlar under varierande förhållanden över en bana med olika typer av hinder.

Källa: Svenska Ridsportförbundet

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Fler nyheter i Vi i Väsby

Väsby besegrade Köping och slutade sexa i norra allettan

Sport I morgon väljer lagledningen motstånd i playoff 1 Sveriges alla division 1-serier är färdigspelade och med det inleds en svärm med playoff-matcher som ska leda fram till en slutlig kvalserie. Med kvällens 5–1-seger över Köping ska Väsby, som femma i...onsdag 20/2 23:10

Här kostar villorna mest i Stockholm

Nyheter LISTA: Så har huspriserna förändrats – kommun för kommun På vissa håll i länet har huspriserna sjunkit med 9 procent det senaste året. I andra delar har de i stället stigit. Här är siffrorna som visar vad en villa kostar där du bor, och hur priserna har...onsdag 20/2 7:00

Här hålls Sveriges största kaninutställning

Nyheter ✓Årets kanin-SM hålls i Upplands Väsby ✓ 1 500 kaniner på plats För hundra år sedan var kaninen mest en måltid på tallriken. I dag är det ulliga pälsdjuret ett populärt sällskapsdjur. Nästa helg intar 1 500 raskaniner Bredden i Sveriges största kaninutställning.tisdag 19/2 14:06