MARBELLAKONFERENS. När det kommunala bostadsbolaget Väsbyhem skulle åka på konferens- och studieresa i höstas valde man Marbella på spanska solkusten. Notan slutade på drygt en miljon kronor. Foto: Mostphotos

Väsbyhem åkte på konferens till Marbella – notan slutade på en miljon

När Väsbyhem åkte på konferens i höstas till spanska solkusten slutade notan på drygt en miljon kronor. Vd Amra Barlov Lindqvist tycker att konferenskostnaden är rimlig.

  • Publicerad 14:35, 17 apr 2019

Väsbyhem har ingen alkoholpolicy.

I oktober 2018 åkte 64 medarbetare från det kommunala bostadsbolaget Väsbyhem på konferens till Marbella till en kostnad av 1 051 955 kronor, som tidningen Hem & Hyra var först att rapportera om. Bryter man ner kostnaden blir det 350 651 kronor per dag och 16 437 kronor per anställd.

Fyra nätter på det fyrstjärniga strandhotellet Fuerte Marbella var bokade.

– Konferens- och studieresans syfte var att göra ett gemensamt avstamp inför vår långsiktiga affärsplan för år 2019–2022. Vi ville få en ökad samsyn kring företagets övergripande frågor och att fortsätta vårt utvecklingsarbete för att nå våra högt ställda mål samt att med gemensamma gruppövningar kring både kund- och medarbetarfrågor kunna förbättra vårt sätt att arbeta och samtidigt få inspiration och bli mer sammansvetsade, skriver Amra Barlov Lindqvist, vd på Väsbyhem, i ett svarsmejl.

"Företagsövergripande frågor"

Under två dagar arbetade medarbetarna enligt programmet med företagsövergripande frågor, genomförde grupparbeten och teambuilding. Den tredje dagen ägnades åt studiebesök och avslutades, liksom övriga två dagar, med en middag på kvällen under vilka medarbetarna bjöds på två glas vin eller starköl vardera per middag. Sista kvällen avslutades med disco, varvid en discjockey hyrts in för 13 800 kronor.

384 starköl och glas vin

Enligt Hem & Hyra serverades sammanlagt 384 starköl och glas vin under konferensmiddagarna. Upplands Väsby kommuns representationspolicy för anställda och förtroendevalda är ”Huvudregeln är att all representation ska vara alkoholfri.” En policy som kommunens bostadsbolag alltså inte behöver följa.

– Väsbyhem har ingen alkoholpolicy, men har generellt vid de tillfällen där företaget har bjudit på alkoholhaltig dryck, satt gränsen till två enheter (öl/vin) per person vid middagen. Under övriga tider bjöd företaget inte på alkohol (undantag välkomstdrink vid avslutningsmiddag i Marbella), skriver Amra Barlov Lindqvist.

Kostnaderna jämfördes

Hon förklarar att innan beslutet togs gjordes en jämförelse av kostnader med ett likvärdigt upplägg i Sverige och att kostnaden för Marbella då visade sig bli 5 000 kronor billigare per person.

– För att hålla nere kostnaderna ställde Väsbyhem i stort sett in samtliga aktiviteter för personalen under hela året för att kunna samlas allihopa på denna konferens. Innan vi bokade konferensen stämde vi även av upplägg med både Skatteverket och våra revisorer för att säkerställa att vi når upp till alla krav som ställs, skriver Amra Barlov Lindqvist.

Fler nyheter i Vi i Väsby

Smedbydagen firar fem år – fullspäckat program på lördag

Nyheter Husdjursambulans, hoppborg och brandkår på familjedag Ta en hamburgare, fynda på loppis eller lyssna på Aya Baya Band. På lördag är det femårsjubileum för Smedbydagen, ett familjeevenemang som tidigare år har lockat hundratals Väsbybor.onsdag 22/5 18:55

200 markbränder i Stockholm – på ett dygn

Nyheter Brandförsvaret varnar för "viral lek" bland unga som tänder eld på vita luddet Det vita aspluddet har fått räddningstjänsterna i länet att rycka ut många gånger.onsdag 22/5 13:54

Väsby IK Hockey kritiska till kommunens sponsringsavtal

Nyheter "Pengarna borde gå till hockeyklubben" Kommunen vill att näringslivet sponsrar idrotten i Väsby genom att de får namnge ishallen i Vilundaparken. Positivt, tycker många. Men Väsby IK Hockey tycker att pengarna ska gå till klubben.onsdag 22/5 8:26
Stockholm Direkt