Väsbyrappare släpper debutalbum

Beri har redan hunnit göra sig ett namn inom musikbranschen med en ep och deltagande i tv-programmet "Lyckliga gatan". Men det är med det väldigt personliga albumet "Rum" som hon själv känner är den riktiga debuten. Hon är en artist som också verkligen känner sig hemma när hon är i Väsby.

  • Publicerad 07:15, 19 jun 2017

Vi träffas i kaféet i Väsby nya gymnasium, där hon en gång gick i skolan. Hon känner sig hemma i Väsby, men speciellt trivs hon just här. Det är en glädje att återse de gamla lokalerna i gymnasiet där hon vistades i tre år.

– Jag brukar välja att göra mina intervjuer här. Jag äger det här stället! Även om jag inte känner eleverna som går här nu, säger hon skämtsamt.

20-åriga Beri Gerwise kom till Väsby som 10-åring efter att ha bott söder om stan sina första år. Hennes mamma gick tragiskt nog bort och därför flyttade hon till sin pappa på Dragonvägen i Väsby istället. På grund av moderns bortgång drabbades Beri av psykisk ohälsa. Men musiken och att skriva texter fungerade terapeutiskt för Beri som därigenom kunde bearbeta allt. Rap betydde mycket och hon påverkades naturligt nog speciellt av Ken Rings låt ”Mamma”.

– Mammas bortgång fick mig att höra ett annat djup i vissa låtar. Det var den första låten om sorg jag hörde efter mammas bortgång och beskrev nästan samma sorg som jag hade. Jag fattade att jag inte var ensam, menar Beri.

Under ungdomen har hon stundtals haft självmordstankar och just personliga upplevelser av psykisk ohälsa är temat för hela hennes debutalbum, där hon beskriver hur hon själv mått. De tre första spåren beskriver hon som en mörk plats, att hon hade mycket frustration i sig och hon kunde inte finnas där för sin vän för att hon mådde så dåligt själv. Men när lyssnaren sedan tagit sig till det sista spåret så sker något förlösande och allt är inte så mörkt längre. Hon jämför återigen med låten hon hörde av Ken Ring när hon var yngre, den lyssnare som har liknande problem ska förhoppningsvis bli hjälpt av albumet.

– Tanken är att andra ska känna sig som Ken Ring fick mig att känna mig. Albumet tar lyssnaren genom olika faser, säger Beri.

Att det blev musiken som Beri skulle satsa på stod klart under gymnasiet. Det kunde ofta vara så att hon antingen inte gick på lektioner eller helt enkelt inte var där mentalt. När det var lektioner i matematik begav hon sig ofta till toaletten för att rappa istället medan hon såg sig själv i spegeln.

– När jag sade att jag behövde gå på toa så visste min vän Hiwa vad jag menade.

Till slut insåg hon att hon behövde välja mellan om hon skulle ta tag i skolan eller satsa helhjärtat på musiken.

– Jag kan inte satsa 50/50 på någonting. Jag vill satsa helt och hållet på det, säger Beri och tillägger att vissa lärare i skolan faktiskt redan då trodde att hon skulle lyckas inom musiken.

MER Beri

Namn: Beri Gerwise.

Ålder: 20 år.

Bodde i Väsby: På Dragonvägen.

Aktuell: Med nya albumet ”Rum” som släpps 16 juni.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Vecka för krisberedskap

Nyheter Är du förberedd inför en krissituation? Om elen slutar fungera och du inte kan laga mat, använda mobiltelefonen eller betala med kort? Den kommande veckan är det den nationella Krisberedskapsveckan,...fredag 25/5 11:15

Ungdomar åker gratis med SL i sommar

Nyheter Skolungdomar som går i årskurs 6–9 och gymnasieelever i årskurs 1–2 får gratis SL-accesskort i sommar, enligt ett beslut i riksdagen. Kortet skickas ut via posten till alla som är berättigade och är...fredag 25/5 7:15