Väsbys egen pingla flyttar till Gränna

Efter tretton år som Väsbys färgstarka "Blomsterpingla" har Anita Magnusson sålt sin blomsterbutik på Centralvägen och packat ihop det galna julpyntet från trädgården. Nu ska hon flytta till Gränna. Inte för att starta polkagristillverkning utan för att vila. – Men det är ingen som tror på att jag ska ta det lugnt, säger hon och skrattar.

  • Publicerad 07:15, 15 apr 2018

Anita "Pinglan" Magnusson har alltid vetat att hon ville bli florist.

– Jag lekte blomsteraffär med mina vänner när jag var liten, och började jobba med blommor när jag var fjorton år, säger hon.

För tretton år sedan öppnade hon sin egen butik, Blomsterpinglan på Centralvägen.

– Det har varit tretton helt fantastiska år här i Väsby, kommunen har varit otroligt bra och inspirerande att ha att göra med. Och man är inte bara blomsterhandlare, det är så många kunder som har blivit ens vänner, säger Pinglan.

Stamkunder har hon haft många. Allt från en grupp kvinnor som inför varje jul har bokat in en dörrkranskväll i butiken, till kunder som kommer regelbundet varje vecka eller månad. Förr om åren arrangerades extremt välbesökta pelargonkvällar tillsammans med Picchus café, Gamla Apoteket, som det fortfarande talas om.

Pinglan har nu lämnat över butiksnycklarna till en ny ägare, sålt huset och ska sälja sin rosa bil. I sommar går flyttlasset till Gränna, där de har haft sin husvagn uppställd i flera år.

– I december frågade jag min sambo: Skulle vi inte kunna flytta ned dit? Och han svarade: Varför inte? Vi åkte ned i mitten på januari, lade bud på två hus och vann en av budgivningarna.

Vad ska du göra i Gränna?

– Jag ska virka jättemycket och bli pudeluppfödare.

Pudeluppfödare?

– Vi har haft pudlar tidigare och älskar rasen. Efter ett par år utan hundar och med politik som tog mycket fritid så är nu tiden inne (hon har varit ordförande för Centerpartiet i Väsby). Jag ska ha tre stycken: aprikos, grå och brun.

Anita Magnusson älskar färg, att sprida glädje och att utmana folk. Det är därför hon har gula blommor i trädgårdskrukorna, Gult är inte påsk, och gillar doftande blommor såsom Tuberosans väldigt speciella doft.

– Jag vill alltid få folk att ta ett steg utanför sin komfortzon.

Samma sak gäller henne själv.

– Jag vill inte begränsa mig i livet, och jag kände att jag inte kunde låta butiken stoppa mig från att söka mig vidare. Jag lever min dröm. Jag ser till att göra det.

Planen är att vila upp kroppen från egenföretagarpulsen.

– Men det är ingen som tror på att jag ska ta det lugnt, säger hon och skrattar. Jag kanske blir polkagristillverkare, Och jag funderar på att gå med i kyrkokören, bara för att jag kan. Det finns bara möjligheter.

En sak blir dock läskig med Gränna:

– Jag kommer att vara "nobody", ingen. Här uppe har jag en identitet, Pinglan. I Gränna blir jag bara en av alla andra. Det känns lite annorlunda.

Butikens nya ägare, Väsbybon Pernilla Nielsen, ger lugnande besked avseende butikens framtid. Hon ska fortsätta sälja blommor och så småningom utöka med homestyling- och trädgårdstjänster.

– Först och främst ska jag lära mig hur allting fungerar här med kunder, leverantörer och rutiner. Sedan vill jag sätta min egen prägel på butiken vad gäller inredning och sortiment. Blommorna kommer vi naturligtvis behålla och Madeleine (som jobbat där i tio år och som ska jobba kvar) är otroligt duktig, säger hon.

MER Blomsterpinglan

Namn: Anita Magnusson

Ålder: 47,5

Bor: Upplands Väsby sedan 20 år. Flyttar till Gränna i sommar.

Vad: Florist, före detta ägare till blomsterbutiken Blomsterpinglan, julpyntsälskare, politiker, glädjespridare.

Favoritblomma: Jag älskar allt. Tuberosa älskar jag för doftens skull, den ger folk en aha-upplevelse.

Favoritfärg: Jag älskar starka färger och har blivit känd för rosa och lila. Men jag har mest gula blommor i krukorna, för att provocera folk som tycker att det bara är en påskfärg.

Favoritfrukost: Två ägg och kaffe med kokosolja.

Kommer sakna mest med Väsby: Alla möjligheter, att man kan vara med och påverka så mycket (även innan jag blev partipolitiskt aktiv).

Tycker om polkagrisar: Ja, de är fina att titta på i alla fall. Men jag försöker undvika sötsaker. Jag skulle kanske kunna sälja virkade polkagrisar.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Fler nyheter i Vi i Väsby

Väsbyrappare tvåa i Parallell Mello

Nyheter Hallå där... ...rapparen Patrick "Putte" Skoglöv, 29, från Odenslunda i Upplands Väsby, som kom tvåa med låten "Fri" i musiktävlingen Parallell Mello. Hur känns det?lördag 23/3 13:00

Stark slutspurt grejade nytt kontrakt

Sport Grimsta AIK kvar i division 2 Det såg lite illa ut inför sluttampen och kvalstrecket var då oroväckande nära. Men Grimsta AIK spelade upp sig rejält mot slutet och klarar division 2-kontraktet med god marginal.fredag 22/3 17:00