VÄSJÖBACKEN. Nu har en av Stockholms största skidbackar öppnat. Foto: Arkiv/Pauline Cederblad

Väsjöbacken öppnar för säsongen

Idag öppnar äntligen Väsjöbacken. Och det blir en tidigare start på skidsäsongen än många andra år.

  • Publicerad 09:54, 3 jan 2019

Det har blivit riktigt bra under förutsättningarna.

Vid Väsjöbacken har man de senaste veckorna varit konstant redo. Så fort temperaturen krupit ner till tre minusgrader eller lägre har snökanonerna satts i arbete för att producera konstsnö till backarna.

Sammanlagt behövs 250 timmar med snökanonerna igång för att kunna tillverka tillräckliga mängder konstsnö för att täcka hela anläggningen. Men redan idag har backen kunnat öppna för säsongen.

– Vi stängde av snökanonerna på julafton när det blev mildare väder och schaktade ut den snö som vi hade tillverkat, och då var det faktiskt mer snö än jag trodde. Nu har vi kört 150 timmar med snökanonerna, men det har blivit riktigt bra under förutsättningarna, säger Olle Carlsson vid Väsjöbacken.

Oftast brukar öppningen ske runt den 10 januari, men den har ett år till exempel fått vänta ända till den 27 januari. Den vintern gick Väsjöbacken back med en miljon kronor.

– Bäst är det när vi kan öppna till jullovet. Gör vi det så vet man att man åtminstone inte kommer att gå back ekonomiskt den vintern. Så blev det ju inte riktigt nu, men varje dag vi kan öppna tidigare blir förstås värdefull, säger Olle Carlsson.

Allt i anläggningen är inte helt klart ännu och man tillverkar fortfarande snö att fylla på med. Det går att åka igenom hela parken, men fler "features" kommer längre in på säsongen. Just nu finns det sex stycken så kallade "features" och ett hopp som Olle beskriver som "riktigt schysst". Ett tjugotal features brukar finnas i parken när den är helt färdig.

– Den är halvfärdig nu och liften till den är inte öppnad ännu. Men det går att ta sig till backen med den andra liften. Högerbacken är kanonfin verkligen och familjebacken också.

MER Väsjöbacken

Väsjöbacken har öppet denna vecka torsdag-söndag klockan 10-18.

Väsjöbackens Facebooksida uppdateras om snöläget, vilka backar som är öppna samt öppettider.

I backen finns sju liftar, fem nedfarter och ett 12 000 kvadratmeter stort parkområde när dess fulla kapacitet är nådd.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Så ska Sjöbergs centrum byggas om

Nyheter Bygglovsansökan är inlämnad till kommunen Sjöberg centrum får ett nytt ansikte. I oktober river man det gamla och i januari börjar man bygga på det nya - om allt går enligt planerna.torsdag 21/3 18:14

Rekordmånga lag när hockeycup spelas i Enköping

Sport I helgen arrangerar ESK-hockey Stora Coop Cup för U14-lag, den sjunde turneringen för säsongen i Bahco- och Sandbrohallen, men med högst antal anmälda lag hittills. – Det ska bli oerhört kul, säger...torsdag 21/3 16:28

Kommunen tar fram skötselplan efter fiskdöd

Nyheter Naturvårdschefen: "Åsträckan ska löpande kontrolleras" Sollentuna kommun tar fram en skötselplan för Vibyån under 2019 - till följd av den stora fiskdöden. Enligt kommunen ska fiskbeståndet i ån eller i Ravalen inte påverkas på lång sikt av händelsen som...torsdag 21/3 16:00