VÄSJÖBACKEN. Nu har en av Stockholms största skidbackar öppnat. Foto: Arkiv/Pauline Cederblad

Väsjöbacken öppnar för säsongen

Idag öppnar äntligen Väsjöbacken. Och det blir en tidigare start på skidsäsongen än många andra år.

  • Publicerad 09:54, 3 jan 2019

Det har blivit riktigt bra under förutsättningarna.

Vid Väsjöbacken har man de senaste veckorna varit konstant redo. Så fort temperaturen krupit ner till tre minusgrader eller lägre har snökanonerna satts i arbete för att producera konstsnö till backarna.

Sammanlagt behövs 250 timmar med snökanonerna igång för att kunna tillverka tillräckliga mängder konstsnö för att täcka hela anläggningen. Men redan idag har backen kunnat öppna för säsongen.

– Vi stängde av snökanonerna på julafton när det blev mildare väder och schaktade ut den snö som vi hade tillverkat, och då var det faktiskt mer snö än jag trodde. Nu har vi kört 150 timmar med snökanonerna, men det har blivit riktigt bra under förutsättningarna, säger Olle Carlsson vid Väsjöbacken.

Oftast brukar öppningen ske runt den 10 januari, men den har ett år till exempel fått vänta ända till den 27 januari. Den vintern gick Väsjöbacken back med en miljon kronor.

– Bäst är det när vi kan öppna till jullovet. Gör vi det så vet man att man åtminstone inte kommer att gå back ekonomiskt den vintern. Så blev det ju inte riktigt nu, men varje dag vi kan öppna tidigare blir förstås värdefull, säger Olle Carlsson.

Allt i anläggningen är inte helt klart ännu och man tillverkar fortfarande snö att fylla på med. Det går att åka igenom hela parken, men fler "features" kommer längre in på säsongen. Just nu finns det sex stycken så kallade "features" och ett hopp som Olle beskriver som "riktigt schysst". Ett tjugotal features brukar finnas i parken när den är helt färdig.

– Den är halvfärdig nu och liften till den är inte öppnad ännu. Men det går att ta sig till backen med den andra liften. Högerbacken är kanonfin verkligen och familjebacken också.

MER Väsjöbacken

Väsjöbacken har öppet denna vecka torsdag-söndag klockan 10-18.

Väsjöbackens Facebooksida uppdateras om snöläget, vilka backar som är öppna samt öppettider.

I backen finns sju liftar, fem nedfarter och ett 12 000 kvadratmeter stort parkområde när dess fulla kapacitet är nådd.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

SD:s ledare blir politisk vilde

Nyheter Bo Ehlin tar över efter Mikael Stigenberg Stigenberg meddelar att han behåller sina förtroendeuppdrag, efter att han utesluts ur Sverigedemokraterna. Lokalgruppen väljer ny gruppledare, Bo Ehlin, efter utredningen.onsdag 26/6 13:45

Var tolfte barn i Stockholm har förälder hos Kronofogden

Nyheter LISTA: Skuldsatta barnfamiljer – så ser det ut i varje kommun i Stockholms län Nästan 42 000 barn i Stockholms län lever i familjer med minst en förälder som har skulder hos Kronofogden. Stor skillnader finns dock mellan kommunerna.onsdag 26/6 11:38

City Gross stänger under 1,5 år

Nyheter Öppnar igen vid årsskiftet 2021 City Gross har nu skrivit avtal med hyresvärden i det nya centrumet med inflyttning om ungefär 18 månader. I slutet på sommaren väntas mer information om de nya hyresgästerna.tisdag 25/6 17:03
Stockholm Direkt