Växer fram. Nya idrottshallen på Västberga IP växer fram vid telefonplan. Hallen ska enligt planen vara färdigställd i december 2019. Foto: Matilda Lundberg

Västbergas nya idrottshall växer fram

Uppmärksamma Västbergabor har under sommaren kunnat se nybygget vid Västbergaskolan ta form. Den nya idrottshallen är inom kort klar att intas av sportande Söderortsbor.

  • Publicerad 13:22, 8 aug 2019

Det är på samma plats där den gamla gympahallen vid Västberga IP låg som den nya hallen, en fullstor idrottshall med två våningar, tar plats. Enligt tidsplanen ska den nya arkitektoniskt iögonfallande hallen vara färdigbyggd i december.

– Vi rullar på enligt plan och räknar med att vara klara till årsskiftet. Sen släpper vi inte på direkt utan lämnar över till idrottsförvaltningen, säger Johnny Sanchis, projektledare på fastighetskontoret.

Att den byggs i två våningar, där den övre innehåller själva hallen och den undre omklädningsrum, handlar om förutsättningarna som finns på platsen.

– Det är ganska trångt där vi bygger och det är därför vi valt att göra så här. Sen har vi lagt en del krut på själva arkitekturen även om själva hallen är en ordinär fullstor idrottshall, säger Johnny Sanchis.

Hallen kommer att användas av skolan, men även vara bokningsbar för idrottsföreningar på kvällar och helger. I januari planerar staden för invigning.

Klar. Så här blir hallen när den är klar. Foto: Illustration: AIX Fastigheter

Så blir nya idrottshallen

På bottenvåningen har fasaden rött tegel. De övre delarna täcks av träribbor och partier med panel som släpper in dagsljus i hallen men som samtidigt stänger ute värmen. På hallens västra fasad kommer det finnas ett 30 meter långt konstverk i guldfärgad plåt som bildar ett så kallat moirémönster.

Idrottshallen byggs i enlighet med kraven för Miljöbyggnad Silver. Det innebär bland annat att den uppförs med lokal energiproduktion i form av solceller på tak och godkända byggmaterial enligt de miljökrav som staden ställer på nya byggnader.

Källa: Stockholms stad

Visa merVisa mindre