RIVS ELLER RUSTAS. Västerbron är i risigt skick. Foto: Mostphotos

Västerbron kan rivas och bytas ut

Renoveras eller rivas och bytas ut. Västerbron är i risigt skick och nu ska staden lägga fem miljoner på att avgöra dess framtid.

  • Publicerad 12:31, 10 okt 2018

Västerbron har lappats och lagats 17 gånger sedan den byggdes 1935. Redan i våras flaggade trafikkontoret för att något kommer behöva göras åt bron. Men då gällde det främst en renovering och planen då var att utreda saken 2024.

Västerbron kan renoveras för en miljard

Men nu har man tänkt om.

Trafikkontoret konstaterar att det bland annat finns sprickor i stålkonstruktionen och att den är av dålig kvalitet så redan nu behöver man utreda brons framtid. Och nu är det två alternativ man ska kolla på: en renovering eller bygga en helt ny bro.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Enligt tidigare uppgifter skulle en renovering kosta cirka 900 miljoner, men nu menar trafikkontoret att det inte går säga hur stor kostnaden skulle bli för att rusta bron eftersom man inte vet hur stor omfattningen är. En helt ny bro beräknas däremot kosta mellan 1 och 1,5 miljarder.

Fem miljoner ska nu läggas på att utreda hur staden ska gå vidare, vilket trafiknämnden väntas beslut om på kommande sammanträde. Redan i slutet av nästa år ska ett beslut om brons framtid tas är tanken.

– En renovering är förstahandsalternativet, det är det vi tror på. Men i ett sånt här läge så har vi ett ansvar och skyldighet att också lyfta andra alternativ om det visar sig att stålet är jättedåligt, säger Jonas Eliasson, trafikdirektör i Stockholm.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Tre skadade efter vansinnesfärd i innerstan

Nyheter Drograttfylla misstänks ligga bakom olyckan Efter en trafikolycka på Hornsgatan på Södermalm har tre personer förts till sjukhus. En misstänkt drograttfull kvinna ska ha kört in i en husfasad, rapporterar Aftonbladet.onsdag 17/10 19:10

Pekka Heinos klagomål stoppar kyrkklockor

Nyheter Tv-kändisen: "Tystnad är en bristvara i Stockholm" TV-kändisen Pekka Heino tröttnade på störande kyrkklockor. Ett bostadsklagomål senare så har grannkyrkan nu begränsat antalet ringningar.onsdag 17/10 18:42