Gröna fingrar. Annika Bergenheim i Västerorts Trädgårdssällskap och beskriver trädgårdsmarknaden som en folkfest för alla sinnen. Bilden är från förra året. Foto: Mikael Andersson

Västerort laddar för trädgårdsmarknad

Chili, majs, tomater, färskpotatis, honung och perenner. När Västerorts Trädgårdssällskap för fjärde gången anordnar sin trädgårdsmarknad vid Åkeshofs slott är det egenodlat som står på menyn.

  • Publicerad 16:38, 6 aug 2019

Trädgårdsmarknaden är ett samarbete mellan Trädgårdssällskapet, Bromma hembygdsförening och Åkeshofs slott, och anordnas vartannat år på borggården.

På plats kommer medlemmarna ur Västerorts Trädgårdssällskap att ställa ut sina egenodlade grönsaker, växter och frukter. Annika Bergenheim är med i föreningens arbetsgrupp och uppskattar att det kommer finnas cirka 25 bord med utställare. Förutom försäljning av egenodlat kommer även loppis och aktiviteter för barn att anordnas.

– Bromma hembygdsförening kommer vara på plats och erbjuder vandring runt Åkeshov med omgivningar för att titta på fornminnen och höra om slottsparkens historia. Det finns moräner ända sedan istiden här, och mycket kulturhistoria, berättar Annika Bergenheim.

Till trädgårdsmarknaden är alla välkomna, även de som ännu inte skaffat sig några gröna fingrar.

– Vi kommer ha experter på plats som man kan ställa frågor till. Det kan handla om vilket slags läge man ska plantera i, hur man beskär fruktträd och om man har problem med ohyra eller liknande, säger Annika Bergenheim.

Största grönsaken vinner

Traditionsenligt hålls även tävlingar i vem som har den längsta gurkan och tyngsta squashen samt pumpan. Vem som helst får ställa upp i tävlingen, så om man känner att man har en rejäl grönsak hemma i trädgården som har legat och grott under sommaren, är det bara att ta med sitt bidrag. Besökarna kommer även att kunna rösta fram den vackraste blombuketten.

Annika Bergenheim berättar att årets marknad kommer innehålla ännu mer grönsaker än tidigare år, då man märkt att det finns en stor efterfrågan på det. Hon beskriver marknaden som en folkfest för alla sinnen.

– Det är mycket färger, goda dofter och fina smaker. Vi märker också att vårt medlemsantal ökar för varje år. Vi har medlemmar som är helt nya på att odla, och trädgårdsnördar som har hållit på länge. Det är roligt att folk möts över generations- och erfarenhetsgränserna.

Poppis. Flera hundra personer besökte trädgårdsmarknaden 2017. Foto: Västerorts Trädgårdssällskap

Trädgårdsmarknad

Vad? Marknad med egenodlade grönsaker, frukter, plantor, snittblommor. Även loppis, tipspromenad, tävlingar och trädgårdsprylar.

Var? Åkeshofs slott.

När? Söndagen den 25 augusti klockan 11 till 16.