Tomas Henriksson från Hyresgästföreningen och Rasmus Klockljung från aktivistgruppen Hässelby/Grimsta mot ombildningar höll möte i Grimstaskolans aula igår.

Västerorts ombildningar väcker heta känslor

Vad innebär en ombildning, hur går det till och vad ska man tänka på? Känslorna var heta och frågorna många när Hyresgästföreningen hade möte om de planerade ombildningarna i Grimsta.

  • Publicerad 16:20, 10 okt 2019

Grimsta och Hässelby gård är två av elva områden som pekats ut av staden som möjliga för ombildningar av hyresrätter till bostadsrätter. Hittills har boende i fyra fastigheter i Västerort lämnat in intresseanmälningar, som tillsammans innefattar 644 lägenheter som idag ingår i allmännyttan.

Ett hundratal nyfikna, både för och emot, hade letat sig till Grimstaskolans aula igår kväll, för lyssna när Hyresgästföreningen och aktivistgruppen Hässelby/Grimsta mot ombildningar informerade om vad en ombildning kan innebära.

– Folk får tycka vad de vill om ombildningar, men jag vill att de ska ta sitt beslut på rätt grunder. För många är det här deras livs kanske största affär, då är det viktigt att de får vederhäftig information, säger Tomas Henriksson från Hyresgästföreningen, precis innan han tar plats framför folksamlingen.

Boende mobiliserar för att stoppa ombildningar i Västerort

Irriterad stämning

Att frågan väcker känslor märktes av direkt. Tomas Henriksson hinner knappt presentera sig innan han av avbryts.

– Varför blandar Hyresgästföreningen sig i det här överhuvudtaget? undrar en man i publiken irriterat.

– Jo, för att vi i Hyresgästföreningen är emot ombildningar. Vi tycker det finns för få lägenheter i allmännyttan, och att minska det antalet genom att göra om hyresrätter till bostadsrätter tycker vi är ologiskt, svarar Tomas Henriksson.

När Tomas Henriksson sen börjar förklara hur ombildningsprocessen går till, så avbryts han igen. Och lite i den andan pågår mötet. Efter ungefär 45 minuter stormar en man ilsket ut, några minuter senare följs han av en annan. Båda tycker att Hyresgästföreningen är för partiska i frågan.

Trots dramatiken så hinner en hel del avhandlas på mötet. Det pratas om hur en ombildning går till rent praktiskt, hur lång tid processen kan ta och vad det kan innebära att bo kvar som hyresgäst i en ombildad fastighet. När mötet är över så är de flesta nöjda med den information de fått, för som emot.

Grannarna som vill köpa loss sina bostäder

"Jag tror jag vill köpa"

Naeem Hanna står kvar efteråt och pratar med tre andra som alla vill ombilda sina lägenheter.

– Jag funderar fortfarande, men jag tror jag vill köpa. Jag tycker det var bra information, nu vet jag lite mer om hur det kommer gå till, säger Naeem Hanna.

Att Naeem Hanna vill ombilda beror dels på att han tycker hyran han har idag är för hög, och dels för att han menar att det är enda sättet för hans familj att senare kunna köpa sig ett större boende.

Även Renette Hedrén, som är emot ombildningarna, tyckte mötet var givande.

– Jag tyckte det var bra, jag ville lyssna på vad Hyresgästföreningen hade att säga eftersom jag tycker det är intressant. Jag är emot ombildning, banken kommer aldrig ge mig ett lån för det. Jag är för gammal, säger hon.

Hätsk stämning på möte om ombildningar

Ombildningar i Stockholm

Aktuella områden: Rinkeby, Grimsta, Husby, Hökarängen, Rågsved, Hässelby Gård, Fagersjö, Skärholmen, Bagarmossen, Västertorp och Sätra.

För att bostadsbolagen ska göra en värdering och lämna ett konkret erbjudande krävs att mer än hälften av de boende är intresserade.

Minst hälften av de boende måste sedan förbinda sig att köpa sin lägenhet. Två tredjedelar av de boende måste också rösta för ombildningen på köpestämman.

Visa merVisa mindre

Vi är Västerort

    Stockholm Direkt