I huvudrollerna syns Carlos Romero Cruz som spelar vampyren Eli och Magdi Saleh, som spelar tolvårige Oskar. Foto: Mikael Andersson

Västerorts vampyr gör entré på teaterscenen – efter solnedgången

Om en vecka är det dags för premiären av vampyrpjäsen Låt den rätte komma in på Kulturhuset Stadsteatern i Vällingby. Många har velat hugga (!) en biljett för att se den blodiga föreställningen. Vi tog en titt bakom kulisserna.

  • Publicerad 16:45, 13 sep 2019

På andra våningen i Kulturhuset Stadsteatern ligger en man på rygg på en bänk. En annan man drar vad ser ut som en kniv över hans hals. Det är inte en helt vanlig syn på teatern, men nu närmar sig premiären av Låt den rätte komma in – då hör avskurna halsar och fejkblod till vardagen.

– Vi gör lite tester, försöker ta reda på hur man blöder. Det kommer bli några liter blod per föreställning, säger regissören Johan Paus.

Kultförklarad Västerortsskräck blir teater i höst

Här är alla författare som gästar Stadsteatern i höst

Scenpremiär

Många har läst John Ajvide Lindqvists bok Låt den rätte komma in, om vampyren Eli som blir vän med tolvårige Oskar. Några år efter boken släpptes Tomas Alfredssons film, som baserades på boken. Men det här är första gången den sätts upp på en teaterscen.

– Jag gillade filmen, men jag blev tagen av boken. Den visade en så smutsig värld, och hur hårt och brutalt livet kan vara för människorna i den, säger Johan Paus, som gör sin första föreställning efter regiutbildningen på Stockholms dramatiska högskola.

Det är deras historia som Johan Paus vill berätta, genom den vänskap och kärlek som växer fram mellan huvudpersonerna – trots den skoningslösa värld de lever i.

Att pjäsen sätts upp i Vällingby är lite speciellt. Det är nämligen här boken till stor del utspelar sig.

– Det är en brutal saga som tar plats precis här. Jag vill att publiken ska vara precis där det händer, vi kommer inte låtsas att vi är på ett annat ställe, säger Johan Paus.

Johan Paus tar en... rast, från förberedelserna för att prata om sin vision för pjäsen. Foto: Mikael Andersson

Maskören Frida Ottosson lär Carlos Romero Cruz, som spelar Eli, hur sminket och håret ska fixas. Tanken är att ensemblen själva ska ta över det ansvaret efter premiären. Foto: Mikael Andersson

Störst hittills

Låt den rätte komma in är den största produktionen som Kulturhuset Stadsteatern Vällingby har satt upp. Repetitionerna har pågått sen juli, men det är fortfarande en del kvar att göra – övergångar ska slipas och ljud och ljus ska på plats.

– Det har gått bra hittills! Som skådespelare är det alltid spännande i början av repetitionerna, men så kommer man till en punkt där man tänker "åh herregud, vad är det jag håller på med". Men det har varit en bra process, vi är ett bra gäng, säger Carlos Romero Cruz, som spelar Eli.

Carlos Romero Cruz sitter i sminket och kostymören Frida Ottosson har börjat förvandla honom till vampyr. När StockholmDirekt tittar förbi är det nämligen första dagen mask och kostym testas.

– När man får med ljud, ljus, mask och kostym så blir det en helhet. Då kan man komma in i sitt game mer naturligt, säger Carlos Romero Cruz.

Tomas Alfredssons film har han inte sett på tio år, istället vill han skapa en egen Eli.

– Eli är en gammal själ i en barnkropp. Det finns många lager och ett djup att undersöka. Det är en rolig utmaning och det är intressant att sätta sin egen prägel på rollen.

Vad kommer vara mest minnesvärt för publiken?

– Blodet. Jag tror inte att de kommer förvänta sig så här mycket blod, säger Carlos Romero Cruz och ler.

Låt den rätte komma in

Baseras på romanen med samma namn av John Ajvide Lindqvist.

Urpremiär på Kulturhuset Stadsteatern Vällingby den 20 september.

Alla föreställningar börjar olika tider, eftersom Eli bara kommer fram efter solnedgången.

Manus av Jack Thorne, regissör är Johan Paus.

Rollerna Eli och Oskar spelas av Carlos Romero Cruz och Magdi Saleh.

Från 11 år i vuxens sällskap.

Den som vill ha tag i en plåt får hålla ett öga på Stadsteaterns hemsida. Just nu är det slutsålt, men avbokade biljetter kan dyka upp.

Visa merVisa mindre
Stockholm Direkt