Öppnar upp. Maddo Kvist och hennes döttrar välkomnar den som känner sig ensam på julafton. Foto: Privat

Västerortsbon öppnar upp sitt hem på julafton

Julen är kanske den främsta familjehögtiden vi har. Men för vissa är det en tid där ensamheten blir som mest påtaglig. Det vill Maddo Kvist råda bot på.

  • Publicerad 11:35, 3 dec 2019

Snart kommer tiden då sociala medier svämmar över av julgranar, pyssel, släktmiddagar och dopp i grytan. För den som inte har någon att fira med kan ensamheten snabbt ta över. Maddo Kvist vet hur det kan kännas. Därför vill hon nu bjuda in den som vill till att fira jul hemma hos hennes familj i Abrahamsberg.

– Jag har själv haft psykisk ohälsa och känt att det har varit svårt, jag har varit i en turbulent familj och haft svårt att känna tillhörighet. På gymnasiet fick jag umgås med kompisars familjer under julen, och nu vill jag ge något tillbaka, säger hon.

Via den lokala Facebookgruppen Vi som bor i Bromma erbjuder hon den som känner sig ensam att komma och fira julafton med henne, sambon, två barn, mormor och mormors respektive.

– Jag hoppas att det antingen är någon äldre eller en barnfamilj, det vore roligt för våra barn. Man kanske inte har någon att umgås med, många har barn som bor varannan vecka och man kanske är ensam vartannat år.

Ingen alkohol

Julfirandet beskriver hon som lugnt. Hennes barn har bestämt att det blir pepparkaksbak, och Kalle Anka är givet. Men i övrigt kan dagen formas hursomhelst, kanske en mysig promenad eller bara häng i soffan.

– Och så är det alkoholfritt, det är jätteviktigt. Men det blir inget fancy pancy, jag är själv student. Men hjärta finns.

Vad tycker dina barn om att du bjuder hem andra?

– De är vana vid att mamma stannar på vägen i fall någon är ledsen eller har ramlat, så de tycker mamma är en hjälte som det är. Jag tycker att gör man bra saker så får man bra saker tillbaka.

Den som vill fira jul med Maddo Kvist och hennes familj kan kontakta henne på Facebook.