Passion. Både Roy Nader och Sandra Skepparman har lagat mat länge, och mycket har de lärt sig av sina familjer. Foto: Mikael Andersson

Västerortsbor gör upp om titeln Sveriges mästerkock

Av tolv finalister i tv-programmet Sveriges mästerkock är inte mindre än tre stycken västerortsbor. Vi träffade två av dem och pratade om den gemensamma passionen: mat.

  • Publicerad 11:50, 22 jan 2020

Jag tyckte att det svåraste var att laga mat på en annan plats.

Efter flera auditions stod det klart att Roy Nader från Annedal och Sandra Skepparman från Hässelby villastad är två av de tolv finalister som lyckats knipa en plats i kampen om att bli Sveriges Mästerkock 2020.

Via sina yrken har båda koppling till mat på ett eller annat sätt. Roy säljer fisk och skaldjur, medan Sandra arbetar som köksarkitekt. För henne var det självklart skicka in en ansökan till tävlingen och prova lyckan. För Roys del var det hans bror som tog saken i egna händer. Därför blev han minst sagt paff när produktionen hörde av sig.

– Jag fick ett samtal om att jag skulle på audition. Då fattade jag ingenting, så jag ringde runt till folk och sen fick jag reda på att det var min lillebror. Han skrattade, säger Roy.

Prestera under press

Programmet började sändas förra veckan och nu är det bara att vänta.

– Det blir spännande att se hur avsnitten blir. Det tog ju en hel dag, men sen klipps det ner, jag undrar hur man blir framställd. Det är lite nervöst, säger Roy.

Båda är överens om att tävlingen handlar om vem som kan prestera bäst under press.

– Alla i topp tolv kan laga mat. Man vet hur man steker en köttbit eller hur man gör en god sås, men det handlar om vem som klarar av att leverera med få misstag, säger Roy.

– Jag tyckte att det svåraste var att laga mat på en annan plats. I ens egna kök vet vart allt ligger och man känner redskapen. Sedan var det en väldigt liten arbetsyta och inget rinnande vatten vid bänken, säger Sandra.

Tävlar. Sandra Skepparman från Hässelby villastad och Roy Nader från Annedal är två av tolv finalister i Sveriges mästerkock. Foto: Mikael Andersson

Inspelningen tog sju veckor, men det har inte varit något ont blod mellan deltagarna, tvärtom.

– Det var inga vassa armbågar utan otroligt mysigt, säger Sandra.

– Ja, vi har blivit som en matfamilj, säger Roy.

Hur har ni lärt er laga mat?

– Jag har lärt mig själv, men även från den gamla skolan, av mormor och farmor. Sen har jag jobbat med krogar och kockar tidigare, säger Sandra.

– Jag har också lärt mig hemifrån av farmor, mormor och faster. Hos oss är maten en samlingspunkt som knyter ihop familjebanden, säger Roy.

Ingen av dem får avslöja hur det gick i tävlingen, som redan är inspelad och avgjord. Men klart är att båda vill hålla på med mat i fortsättningen.

– Jag vill fortsätta jobba som matarkitekt, men funderar på att öppna ett hemma hos-koncept i Hässelby, att folk kan komma hem till mig och äta en fast meny, säger Sandra.

Roys plan är att starta upp en Youtube-kanal där han lagar mat.

Finns det någon rätt ni inte gillar att laga?

– Jag är inte så förtjust i inälvsmat, som blodpudding, säger Roy.

– Jag har bara en enda rätt jag inte tål, ärtsoppa. Sen har jag ormfobi så ål går inte heller, säger Sandra.

Tips på tre ingredienser att ha hemma

Roy: "Smör, marzanotomater (världens bästa tomater) och något gott från fisk- och skaldjursdisken."

Sandra: "Citron, svartpeppar, smör och vitlök. Nu blev det visst fyra saker!"

Programmet Sveriges mästerkock visas på onsdagar klockan 20.00 på TV4. Den 1 april är det final, och då blir det klart vem som vinner ett kokbokskontrakt och 250 000 kronor.

Från västerort tävlar även Lisa Gruneau från Bromma.

Visa merVisa mindre