Yvonne Ulvegren i Spånga centrum och Janjira Sodawan i Vällingby centrum tycker att pyntandet är fint. Foto: Mikael Andersson

Västerortsborna: "Pynta våra centrum mer"

Granarna är på plats och centrumens julejus glimmar i mörkret. Men stilen – och mängden – varierar på Västerorts torg. Från sparsmakade slingor till "all in". Och Västerortsborna, de vill ha mer!

  • Publicerad 11:14, 7 dec 2018

I Spånga centrum lyser traditionella snöflingor på stolpar och butiksbyggnader. På parkeringen har lyktstolparna utrustats med julslingor och en rejäl gran med lampor står traditionsenligt mitt på torget. Butiker och restauranger har eget pynt i skyltfönstren. Men nog är här ganska mörkt ändå.

– Det kunde vara lite mer. Det brukar faktiskt vara mer lampor, även i träden på torget, var är de? Julbelysning skapar både mysighet och gör att det känns tryggare i mörkret. Det är en trivselfaktor, jag vill ha mer! säger Yvonne Ulvegren, som vi möter på torget.

Tillökning. I år har Alviks torg fått fler ljus, ner mot vattnet lyser det vackert. Foto: Mikael Andersson

Deppigt? I Brommaplan står bara en ensam gran som lyser när det är mörkt. Dock finns det även en gran i Brommaplansrondellen. Foto: Mikael Andersson

En ensam gran

Samma inställning möter vi i Brommaplan, vilket i och för sig inte är så konstigt. Här står än så länge bara kommunens gran på plats.

– Jag är nyinflyttad så jag har inte tänkt på julbelysningen än men nu när jag tittar är det ju inte så mycket. Det skulle vara fint med mer, säger Beata Assarson.

Vid Alviks torg är årets lampor några fler än vanligt. I år lyser både muren vid Ica-parkeringen och gatubelysningen ner mot vattnet. Uppe vid själva torget är det däremot för lite ljus, tycker Mattias Forslund.

– Det är alldeles för sparsmakat. Egentligen är det nog bättre med inga ljus än lite ljus eftersom man då lägger märke till att det är så lite, haha, säger han.

Julälskare. Kompisarna Birgitta Levin Olsson och Maj-Britt Lindén skulle gärna se mer pynt vid scenen i Hässelby gård. Foto: Mikael Andersson

Upptänt. Nu har lamporna i gången mot tunnelbana i Hässelby gård kommit upp. Foto: Mikael Andersson

Lamporna uppe

I Hässelby gård träffar vi på väninnorna Birgitta Levin Olsson och Maj-Britt Lindén. De har båda bott länge i området och tycker nog att julbelysningen har blivit lite mindre med åren.

– Den här granen har stått här länge, men jag har inte sett lamporna tända än, säger Maj-Britt Lindén.

Dessutom saknar de belysningen i gången mot tunnelbanan. Men – när vi går runt hörnet har lamporna trots allt kommit upp.

– Oj, det måste ha skett nu! Vad fint! Men det är synd att de inte har ställt upp några blomkrukor eller något annat på scenen, säger Birgitta Levin Olsson.

I Vällingby centrum har man inte sparat på krutet. Stjärnor och renar blandas med lampor och en stor plastmistel. Men det hindrar inte Linda och Nathalie Badro från att önska sig ÄNNU mer.

– Det vore mysigt med julmusik, säger Nathalie Badro.

Linda Badro håller med och tillägger:

– Jag skulle gärna vilja att de hade fler julgranar och mycket glitter! För mig kan det inte bli för mycket, jag älskar julen!

Julpepp. Nathalie Badro (till höger) och Linda Badro vill ha fler granar och julmusik i Vällingby centrum. Foto: Mikael Andersson

Glitter. I Vällingby centrum har man inte sparat på krutet. Foto: Mikael Andersson

Så undviker du köer på återvinningscentralen

Nyheter ✓Här är bästa tiderna att kasta skräpet ✓Personalen specialutbildas att lösa bråk Nu är det är högtryck på stadens återvinningscentraler. För att hantera stressade stockholmare har personalen på återvinningen specialutbildats i konflikthantering.lördag 18/5 9:00

Nu startar nytt kulturuppror i Stockholm

Nyheter Stockholmare mobiliserar efter beskedet om Kägelbanan – planerar manifestation Att Kägelbanan tvingas stänga på grund av klagomål från grannar fick bägaren att rinna över. Nu samlar sig tusentals stockholmare i ett uppror för en mer levande kultur.fredag 17/5 19:30

Vi är Västerort

    Stockholm Direkt